Prøv en ost fra Frankrike.

Ta weekendturen i ditt eget hjem

Vi har plukket ut noen skikkelige gode osteland til deg. Smak deg gjennom ost fra Frankrike, Spania, Italia og lokale helter fra Norge.

Melk, enten den er fra kuer, geiter eller sauer, er å finne overalt i verden. Og der det er melk, er det ost. Ost er en veldig gammel matvare uten at noen vet akkurat hvor og når osteproduksjon hadde sin opprinnelse, men ost ble vanlig i Europa under Romerriket.

Ost ble vanlig i Europa under Romerriket.

 

I dag finnes det ca. 5 000 forskjellige oster i verden. Mange er masseproduserte hverdagsoster, men hvert land har sine egne oste-spesialiteter, fra paneer i India(se her hvordan du lager din egen hjemme) via brie i Frankrike til Queso Oaxaca i Mexico.

Hva med å bygge et ostefat ut i fra et lands utvalg av forskjellige oster? Med tilbehør og drikke som gjenspeiler tradisjonene også, er det duket for en smaks- og opplevelsesrik ostekveld.

Tips! Ønsker du en skikkelig gjennomført tema-kveld, kan du be gjestene kle seg inspirert av landet du velger. Pugg litt fakta om landet og ostene du har valgt deg ut, så du både kan imponere med kunnskap og gi gjestene en interessant opplevelse. Det kan også være morsomt å forberede en quiz basert på landet som underholdning.

Frankrike – kongen av ost

I Frankrike er ost og vin en viktig del av den daglige dietten; til lunsj, etter middag eller til kvelds. Osten serveres gjerne enkelt presentert, kanskje bare med en baguette til.

Frankrike er verdens største osteland og det landet der det produseres flest forskjellige oster, nærmer 400 varianter. Osteproduksjon har en lang tradisjon her og mange av de ostene vi kjenner best, kommer fra denne regionen.

Klassikerne brie, camembert og roquefort er populære her hjemme og en naturlig del av våre ostefat, men det finnes mange flere varianter enn det. Store geografiske forskjeller mellom de forskjellige regionene gjør nettopp Frankrike til et veldig spennende osteland. Hver region har gjerne sine spesialiteter og de har innført en merkeordning som skal sørge for å holde et høyt nivå når det kommer til kvalitet, produksjonsmetode og opprinnelsessted.

Hvilke franske oster burde jeg prøve først?

Over 40 forskjellige oster er per dags dato godkjente AOC-produkter (Appellation d’origine contrôlée). Eksempler er Comté fra regionen Comté, Brie de Meaux fra byen Meaux og Epoisses fra Burgund. Stort sett spiser franskmenn baguette til ost, men tilbehør som kjeks og knekkebrød, marmelader, tørket frukt og urter forekommer også.

Hva med å prøve et fransk ostefat? Fra toppen: Camembert de Normandie, Comté, Vacherin Mont d´Or, Brillat-Savarin Affine, Chevre uten skorpe, Roquefort og Morbier.

Norge – nye osteskatter

I Norge blomstrer virkelig osteproduksjonen for tiden og mange oster fra norske produsenter bemerker seg som vinnere i internasjonale konkurranser.

At det lages god ost her til lands er vel ikke så overraskende ettersom vi har verdens beste melk, ren natur og et klima og jordbruk som gir gode, rene smaker. Norske osteprodusenter lar seg inspirere av ost fra Sveits, Frankrike og Spania, men klarer å finne sin egen stemme slik at de byr på nye ostevarianter som reflekterer både miljø og tradisjon.

Hvilke norske oster burde jeg sjekke ut først?

I mange, mange år har folkefavoritter som Guldbrandsdalsost, Jarlsberg® og Ridder® vært faste innslag på norske brødskiver. Nå har også en rekke småskalaprodusenter og gårdsysterier bemerket seg, og vi har fått nye favoritter som Kraftkar og Holtefjell XO. Oster som Haukeli Chevre, Kvitlin, Edel Blå og Gruveost har fått Spesialitetsmerke fra Matmerk som er Norges svar på AOC og viser til unike smaksopplevelser.

Velg norsk tilbehør som epler, plommesyltetøy, honning, flatbrød og hjemmelaget knekkebrød.

Kjøp lokal ost og lag et norsk ostefat. Fra venstre: Underdal kvit vellagret geitost, Kraftkar, Holtefjell XO, Ridderost, Balsfjord og Cevré fra Haukeli.

Spania – lange tradisjoner

Ost er også en stor og viktig del av det spanske kostholdet. Et tapas måltid har alltid et par osteretter og brød. Ost og spekemat er populært til både lunsj og kvelds.

Landet har en lang ostetradisjon som stammer helt tilbake til nomadefolket som bosatte seg i Pyreenene for flere tusen år siden. Ost av kumelk er mest utbredt, men det finnes mange spennende varianter laget på saue- og geitemelk også.

De forskjellige produksjonsmetodene er påvirket av ulike sivilisasjoner, historie og tradisjon. Som i andre ostenasjoner har de forskjellige regionene sine spesialiteter, og det lages alt fra ferskost, queso fresco, til moden ost, queso curado. De kommer i varianter av blåmugg, hvitmugg, rødkittost, chevre og hardost som den kanskje mest kjente spanske osten, Manchego.

Hvilke spanske oster burde jeg sjekke ut først?

Den spesielle sauemelksosten er fra La Mancha og laget på melk fra Manchega-sauen. Noen oster er også røkte, som oster fra Cantabria i Nord-Spania. De har en lang tradisjon og ble brukt som handelsvare i romertiden.

Tilbehør som brød, oliven, salte mandler, spekeskinke, chorizo og kvedemarmelade, Membrillo, er kjempegodt til.

Dra til varmere strøk i Europa og prøv et spansk ostefat. Fra venstre: Cabrales, Queso Mahon curado, Murcia al vino og Manchego gran reserva.

Italia – gode ostefristelser

Utvalget av italiensk ost er både stort og variert, og de fleste nordmenn er godt kjent med klassikerne som parmesan, mozzarella og gorgonzola, men det finnes et mye større utvalg og utallige lokale varianter.

Hvilke italienske oster er gøy å sjekke ut?

Hver region har sine ostetradisjoner, og også her er ostene klassifiserte og områderegulerte. Parmesan reggiano ost lages for eksempel bare i regionen Parma. Den lagres gjerne i opptil 30 måneder og brukes både i mat, til topping på pasta og på ostefat.

En av de mest spesielle, og etter hvert sjeldne, er Caciocavallo fra Puglia, da osten lages av melken fra en helt spesiell kurase som er i ferd med forsvinne. Andre berømtheter er Castelmagno fra Piemonte og peccorino fra Sardinia, en hardost laget på sauemelk.

Mykosten mozzarella, laget av buffelmelk fra området rundt Napoli, er kanskje bedre kjent enn Burrata. Burrata er en spesiell ferskost som helst spises noen få timer etter den er laget, gjerne kun servert med litt olivenolje, salt og pepper.

Hva bruker jeg osten til?

De forskjellige ostene spises naturell av italienerne til mellommåltider, aperitiff og til dessert, og det brukes mye ost i matlaging, for eksempel i salater, sauser, til kjøtt, på pizza og pasta. Ettersom italiensk mat er blitt populært over hele verden, har også italienske oster blitt godt kjent. Likevel er det kanskje ikke så vanlig med italiensk ost på ostefatet, så prøv gjerne et utvalg til dessert etter et godt italiensk måltid.

Server ostene med tilbehør som honning, nøtter, grissini, frosne druer, søte pærer og fiken.

 

Dra til Italia i din egen stue med disse italienske ostene. Fra venstre: Taleggio, Parmesan reggiano, Peccorino toscano stagionato DOP, La tur og Gorgonzola dolce