Ostetallerken med syltede valnøtter og pæremarmelade

Slik bygger du opp et ostefat

Her får du tips om hvor mye ost du bør kjøpe, hvilke typer ost du bør gå for og hvilket tilbehør som passer best. Å servere et lekkert ostefat passer utmerket enten du har invitert mange eller kun noen få.

Komponér ostefatet etter hvor mange gjester du venter til bords og hva du tror gjestene liker. Ost passer enten du vil servere det som lunsj, forrett, dessert eller dandere et stort ostefat.

Når skal ostefatet serveres?

Det første du bør tenke på er anledningen: skal osten serveres til lunsj, som en av mange middagsretter, eller skal du diske opp med et større ostebord? Dette legger føringer både for antall oster, smaksstyrke og mengde ost pr person.

Så mange ulike oster trenger du

  • Forrett og dessert: 2 til 3 ulike oster.
  • Ostebord/ostefat: 4-7 ulike oster, avhengig av antall personer. Jo flere personer, jo flere typer oster.

Så mye ost trenger du per person

  • Forrett: ca. 50-75 gram.
  • Dessert: ca. 75-100 gram
  • Ostebord/ostefat: ca. 200 gram   

Valg av oster: Miks og match!

Velg ulike ostetyper, som hvitmuggost, blåmuggost, kittmodnet ost, faste oster og ferske kremoster. Tips: Det blir spist mer hvitmugg enn blåmugg, så velg alltid en større mengde hvitmuggoster.

Velg også oster laget av ulike typer melk: ku, geit, får, eller blandinger av disse, og sist men ikke minst, oster av ulik smaksstyrke.

I tillegg bør du gå for en spesialost, enten den er veldig godt lagret eller kommer fra et spesielt sted.

Du finner god hjelp til valg av oster i Ostekartet, der du kan finne fram til osteforslag utfra ostetype eller smaksstyrke.

Velg riktig tilbehør til ost

Velg riktig tilbehør tilpasset ostene du har valgt. Typisk tilbehør er honning, nøtter (gjerne ristet i panna med litt honning), ulike chutneyer og marmelader, tørket frukt og brød/kjeks.

- Og glem ikke god drikke!

I Ostekartet finner du konkrete drikke- og tilbehørsanbefalinger til hver enkelt ost.

Severing av ost

Husk å temperere osten før servering: sett osten i romtemperatur et par timer før servering.

Osteriet anbefaler å legge opp osten på mørke, gjerne litt rustikke fat eller fjøler – da kommer fargenyansene i ostene bedre frem.

Legg opp ostene i hele stykker, men kutt gjerne et par biter av hver ost – da viser du hvordan osten bør skjæres, og gjør det mindre «skummelt» å forsyne seg av osten.

Husk at hver ost bør ha sin egen kniv.

Ønsker du servere osten ferdig anrettet til hver gjest, kan det være lurt å skjære opp mykere oster mens de er kalde, mens fastere oster er lettere å kutte når de er temperert.

Anrett osten rundt tallerkenen med klokka, fra den mildeste til den kraftigste, med den mildeste osten plassert «klokka 12». Legg opp et par tilbehør, som nøtter og chutney eller honning.