Lag en sandwich med Mac n Cheese!

Say Mac´n´cheeeeeese!

Makaroni i ostesaus er kanskje den mest optimale kosematen, og det er jo perfekt nå når høstkulda setter inn.

Makaroni med ostesaus har vært populært siden middelalderen, faktisk, og engelskmennene har gjennom historien tatt med seg retten til alle verdenshjørner de har kolonisert. Det er vel kanskje amerikanerne som har tatt retten sterkest til hjertet, men mac’n’cheese blir stadig mer populært her hjemme også.

 

MAC'N'CHEESE

 

Mac’n’cheese kan være en fullverdig middag eller serveres som tilbehør til kjøtt, særlig er den et must til ekte bbq. Den kan gratineres eller friteres, og faller i smak hos både store og små, alt ettersom hva slags ost du bruker. For ja, her er det fritt fram for alle type osteelskere.

 

MAC'N'CHEESE_Sandwich-liten

Hva med en mac’n’cheese grilled cheese sandwich? Perfekt for alle osteelskere, spesielt når du har rester til over. Smør noen brødskiver med litt sennep, ha på skinke, mac’n’cheese og ekstra revet ost. Legg skivene dobbelt og stek i panne eller ovn til osten er smeltet og sandwichen er gjennomvarm.

 Mac’n’cheese med spinat og friterte artisjokkhjerter

Oppskrift på Mac’n’cheese med spinat og friterte artisjokkhjerter

Friterte artisjokkhjerter er en original vri på den vanlige gratinerte mac’n’cheesen som gjerne er gratinert med brødsmuler. Her er artisjokkhjerter og spinat også vendt inn i ostesausen for ekstra smak.

Se oppskriften her

 

 Mac’n’cheese med chiliost, kimchi og soyaglasert bacon

Oppskrift på Mac’n’cheese med chiliost, kimchi og soyaglasert bacon

En asiatisk vri på mac’n’cheese? Å ja, det er fullt mulig og det er veldig godt. Her er det chili i både ostesausen og toppingen, så dette er skikkelig hot!

Se oppskrift her 

 

 Mac´n´cheese med Jarlsberg XO og oksehaleragu

Oppskrift på Mac´n´cheese med Jarlsberg XO og oksehaleragu

Dette må være den optimale høstretten; deilig kremet mac’n’cheese med langtidskokt oksehaleragu. Dette er comfort food, eller kosemat, på sitt beste.

Se oppskrift her

 

 Mac´n´cheese med blåmuggost og salat av eple og selleri

Oppskrift på Mac´n´cheese med blåmuggost og salat av eple og selleri

En frisk variant med knasende salat av eple, selleri og valnøtter på toppen av et gratinert ostelokk. Med blåmuggost i sausen blir dette en fantastisk opplevelse.

Se oppskrift her

 

 MAC'N'CHEESE_Oster-liten

Du kan variere din mac’n’cheese med de ostene du vil. Her er en rekke oster som garantert gir suksess. Fra venstre: Pecorino, parmesan, Jarlsberg XO, Norzola, hvit og oransje cheddar og gruyer.

 

 

Osten

Klassisk mac’n’cheese er gjerne laget med cheddarost, men Norvegia®, Jarlsberg®, gruyere og parmesan er også godt egnet. Den optimale kombinasjonen sies å være cheddar og parmesan, men ønsker du å være litt mer avansert prøver du blåmuggoster, ekstra vellagrede oster, brie eller oster med tilsatte ingredienser som chili eller urter. Mac’n’cheese er også en perfekt måte å bruke opp gamle osterester som du har liggende. Bland gjerne flere oster for fyldigere smak.

 

Sausen

En klassisk bechamel-saus, gjerne laget på en blanding av melk og fløte, gir den mest kremete sausen. Ønsker du en enda fyldigere saus, rører du inn en eggeplomme i tillegg. Tilsett gjerne den revede osten i flere omganger slik at den lett smelter og du får en fyldig, kremet saus.

 

Makaronien

Bruk gjerne vanlig makaroni eller annen småpasta som f.eks. skjell, skruer, eller penne. Det er viktig å ikke overkoke pastaen for da får du en slapp rett. Pastaen skal være al dente, altså kokt myk, men fremdeles med litt tyggemotstand.

 

Toppingen

Mac’n’cheese serveres gjerne som den er eller gratineres med et lag brødsmuler og parmesan på toppen. Da får du en gyllen sprø topp som gir krønsj til retten. Ønsker du mer variasjon i tekstur eller et mer fullverdig måltid, kan du toppe mac’n’cheesen din med alt av grønnsaker og salat, sprøstekt bacon eller spekeskinke, nøtter, eple eller krutonger etc.