Ost på grillen - røyk osten selv!

Røyk osten selv

Mange forbinder grillen med sommer og grillet kjøtt, fisk eller grønnsaker. Men grillen kan også brukes til røyking av ost.

Røyking av ost er en perfekt våraktivitet før utetemperaturen blir for høy.

Imponér med et fat hjemmerøkte oster til dessert eller bruk ostene på brødskiver, sandwicher og i salat.

Lange tradisjoner i Norge

Røyking av mat har lange tradisjoner i Norge som konserveringsmetode. Det finnes mange røykemetoder, og noen bygger opp hele røykerom hjemme. Du kommer imidlertid langt med en kulegrill med lokk. Det er også avgjørende med en lav utetemperatur, slik at osten ikke smelter eller endrer konsistens.

To ulike måter - Kaldrøyking eller varmrøyking

Kaldrøyking tar vare på ostens egen smak, men tilfører noe mer.

Varmrøyking fører til en kraftigere røyksmak, mer gyllen farge og en litt endret konsistens på osten.

Ved kaldrøyking foregår selve røykingen med avkjølt røyk, og temperaturen på røyken rundt osten bør være fra 15 til25 grader C. Ved varmrøyking er temperaturen mellom 70 og 80 grader, og ved så høy temperatur endrer osten både konsistens og farge, i tillegg til å bli røkt.

Det finnes ingen fasit, men prøv deg fram. Jarlsberg® sin nøtteaktige smak blir for eksempel forsterket av kaldrøyking, mens varmrøyking sørger for at Nøkkelostens kryddersmak av spisskummen og nellik trer enda sterkere fram.

Slik røyker du ost

Ulf Rasmussen, grillentusiast og blogger under bbqviking.com, deler gjerne sine tips rundt kaldrøyking av ost.

Utstyr og råvarer

  • Ost: jo bedre utgangspunkt og råvarer desto bedre blir selvsagt resultatet. Prøv for eksempel vellagret Jarlsberg®, Ridder®, Gamalost, Brie og Nøkkelost.
  • Myke oster som Brie bør deles i skiver før du legger dem på risten. Disse er også mest følsomme for høyere temperaturer.
  • Noen klumper kull eller briketter .
  • Røykflis, for eksempel hickory, kirsebær eller pecan. Ulike tresorter gir ulik smak.
  • Kar med isvann for å holde temperaturen nede.
  • Spekemat, honning, tørket frukt og brød eller kjeks til servering.

Røyking av ost - trinn for trinn

Pakk ut osten, myke oster bør skjæres i skiver. Legg ostestykkene på grillristen.Pakk ut osten, myke oster bør skjæres i skiver. Legg ostestykkene på grillristen.

Fyr opp grillen på den ene siden, bålet bør være så lite som mulig. Når kullet er skikkelig varmt, legger du på en liten neve røykeflis. Fyr opp grillen på den ene siden, bålet bør være så lite som mulig. Når kullet er skikkelig varmt, legger du på en liten neve røykeflis.

Sett inn karet med isvann. Siden målet er kaldrøyking, er det avgjørende å holde temperaturen nede. Sett inn karet med isvann. Siden målet er kaldrøyking, er det avgjørende å holde temperaturen nede.

Plassér risten med ostene på den kalde siden av grillen, gjerne over isvannkaret.  Plassér risten med ostene på den kalde siden av grillen, gjerne over isvannkaret.

Sørg for å holde røyken aktiv hele tiden. Røyketiden vil variere, men prøv gjerne et par timer som utgangspunkt. Sørg for å holde røyken aktiv hele tiden. Røyketiden vil variere, men prøv gjerne et par timer som utgangspunkt.

Kutt osten i delikate biter, og server med tilbehør som spekemat, tørkede aprikoser, nøtter, honning og godt brød.Kutt osten i delikate biter, og server med tilbehør som spekemat, tørkede aprikoser, nøtter, honning og godt brød.

Så er det bare å nyte din hjemmerøkte ost!

Plastfolietrikset

Har du tid, er det fint å pakke den avkjølte osten i plastfolie, og la den ligge i kjøleskapet over natten, for at røyksmaken skal trekke inn i hele ostebiten, men osten kan også nytes nyrøkt.

Riktig temperering av den røkte osten

Husk å ta osten ut av kjøleskapet en god time før servering, så den får temperert seg.

Noter gjerne temperatur, type flis og størrelse på ost i forhold til røykelengde, slik at du kan ta utgangspunkt i dette neste gang.

Se mer fra Ulf Rasmussen på bloggen www.bbqviking.com