Parmigiano Reggiano - original ekte Parmesanost

Parmigiano Reggiano - dryss litt kjærlighet over pastaen

Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna, regionen vest for Reno-elven og Mantua øst for Po-elven i Nord Italia utgjør det eneste området i verden som har lov til å fremstille Parmigiano Reggiano. Reggiano, den originale ekte parmesanen.

I det bølgende landskapet med de grønne engene danner en kombinasjon av jordsmonn og klima idélle forhold for fremstilling av ekte Parmesan.

Området er kjent for sin kultur og tradisjon, og melken som leveres til ysting må være så lokal at den maksimalt kan fraktes to mil innen den ankommer meieriet. Det stilles også strenge krav både til foring av kyrne og til hvor mye hver ku kan melkes for å kvalitetssikre den unike melken. Produksjonen er derfor begrenset og all Parmigiano Reggiano som ystes er ekte håndverk, der det tradisjonsrike yrket ofte går i arv fra far til sønn.

Ekte håndverk og nøye kvalitetskontroll

Parmigiano Reggiano - ostehjulene blir kvalitetssikret 2.bilde


Det finnes få osteopplevelser som kan slå det å sette tennene i en nylig delt Parmigiano Reggiano. Osten er en stolt del av Italiensk mattradisjon, og har vært i produksjon i nesten 800 år. Et håndverk utført av eksperter, behandlet med forsiktighet og lagret i mange måneder. Hvert Parmesanhjul er ikke bare et uttrykk for hver produsents dedikasjon og kjærlighet til produktet, men en kulinarisk beskrivelse av selve regionen.

Unikt produksjonsnummer på hvert ostehjul

Hvert hjul med Parmigiano Reggiano bærer sitt eget bevis på autentisitet. Hjulene blir kvalitetssikret og merkes med et unikt nummer på ostens skorpe, sammen med produksjonsdato og batch. Osten er også merket med ordene "Parmigiano Reggiano."  Denne merkingen garanterer at osten er laget under kontroll av Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, noe som ytterligere stadfester dens unike kvalitet.

En konsentrert, modnet smaksopplevelse

Parmigiano Reggiano - vignettbilde 3.bilde

Parmigiano Reggiano har ulike klassifikasjoner når det gjelder modningstid, som løper fra minimum 12 måneder, og opp til mange år. De yngste ostene på mellom 12 til 18 måneder har en mild smak, mens de som er lagret i 24 måneder er smaksrike og har en mer «typisk» konsistens. Parmesan lagret fra 24 til 36 måneder er laget av fetere melk for å kunne tåle den lange lagringstiden og er fantastisk rik på smak.
Rundt 550 liter melk skal til for å lage ett 50 kilos ny-ystet hjul med Parmigiano Reggiano. Etter 24 måneders lagring har hjulet tapt ca. 20 kilo i vekt og veier ca. 30 kilo.

Parmigiano Reggiano er rik på proteiner, vitaminer og mineraler.

En ekte Parmigiano Reggiano er har en frisk, fruktig og søtlig smak med en fast og kornete konsistens. Modningen gir den helt unike smaken som preger det italienske kjøkken, og kjennetegner klassikere som pizza, pasta og ulike grønnsaksretter. Osten trives også godt servert alene som tapas, snacks eller på ostebordet.

Også vi nordmenn har fått smaken på Parmigiano Reggiano, og bruker osten i stadig større mengder, det være seg i italienske klassikere, for å heve smaken på hverdagsmaten, eller til festlige anledninger.

That’s Amore!