Cheesebombs med Jarlsberg® og karamelisert løk

Cheesebomb?

Varme, nybakte små brødbomber fylt med masse smeltet ost.

Cheese bombs er en stor trend blant osteentusiaster i hele verden. Ja, for hva er vel bedre enn smeltet ost?

Digge ostebomber er kjappe å lage, enten du trenger litt kos til kvelds eller noen morsomme brød ved siden av maten. Ostebomber er nemlig ost innbakt i deig, f.eks. pizzadeig, og etter en tur i ovnen har du små brød fylt med smeltet ost. Osten kan varieres fra mild til kraftig og du kan legge til annet fyll som krydder, sauser, spekemat og grønnsaker.

La det gjerne være en hemmelighet hvilke smaker du møter på ved første bit. Godt er det garantert uansett!

 

OSTEBOMBER på 5 forskjellige måter

Se oppskrift i bunn av artikkelen, beregnet på 24 ostebomber

OSTEBOMBER_Mozzarella,-kttboller-og-pesto-med-tomatsausdipp-litenMozzarella, kjøttboller og pesto med tomatsausdipp: Legg 1 ferdigkjøpt eller hjemmelaget kjøttbolle, 1 ts ferdigkjøpt pesto og 1 bit mozzarella på hvert deigstykke. Brett sammen og pensle med egg. Stek i ovnen og server med ferdigkjøpt pizzasaus, eller bruk din favorittoppskrift.

 OSTEBOMBER_Ridder-og-fenal-litenRidder og fenalår: Hakk 100 g fenalår i biter og fordel på deigstykkene med 1 bit Ridder. Brett sammen og pensle med egg. Dryss på litt revet ost og nykvernet pepper. Stek i ovnen.

 OSTEBOMBER_Jarlsberg-og-karamellisert-l+©k-med-rosmarin-litenJarlsberg og karamellisert løk med rosmarin: Skjær 2 rødløk i tynne skiver og stek med 1 ss balsamicoeddik, 2 ss hakket rosmarinblader, 1 ss olje, ½ ts salt, ¼ ts pepper til karamellisert. Fordel løkblandingen på deigstykkene med 1 bit Jarlsberg. Brett sammen og pensle med egg. Stek i ovnen.

 OSTEBOMBER_Chevre-krem og honning-16723Chevre-krem og honning: Kjør 2 pk Haukeli Chevre med 1 dl melk og 1 ss hakket timianblader. Bruk en stavmikser og kjør til en jevn krem. Fordel på deigstykkene, brett sammen og pensle med egg. Server med honning.

 OSTEBOMBER_Parmesan-med-hvitl-litenParmesan med hvitløk- og urtesmør: Smelt 150 g smør og ha i 2 moste hvitløkfedd og 1 dl grovhakket, friske urter – vi har brukt persille og basilikum. Fordel urtesmør på pizzastykkene sammen med revet parmesanost. Brett sammen og pensle med egg. Dryss på revet parmesan, hakkede urter og smør med resten av urtesmøret.

 

OSTEBOMBER - grunnoppskrift

Ca. 24 stk.

  • 1 stk pizzadeig (se egen oppskrift)
  • 250 g ost, f.eks. Ridder, Norvegia eller Jarlsberg
  • 1 egg

Slik gjør du, STEG-for-STEG

OSTEBOMBER_Trinn01-liten1. Sett ovnen på 200 °C. Ha deigen ut på et melet underlag, elt godt og del i to emner. Kjevle hvert emne til ca. 1 cm tykkelse og stikk ut 12 sirkler i hvert emne med et glass eller en form på rundt 10 cm i diameter. Legg en bit ost på hvert stykke, pakk deigen godt sammen rundt osten og sett hver ball på et stekebrett dekket med bakepapir.

Tips! Du kan bruke NÅ ferdig pizzadeig hvis du ikke vil lage din egen. En ferdig pizzadeig rekker til 12 stykker.

Slik lager du cheesebombs steg 22. La skjøten være ned. Pensle med sammenpisket egg (eller ev smeltet smør) og strø på litt revet ost.


OSTEBOMBER_Trinn-liten
3. Stek ostebombene i ovnen i 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på ostebombene og mengden fyll.

 

Tips! Ostebombene kan også legges samlet i en kake- eller brødform, slik at du får et slags brytebrød.

 

PIZZADEIG

  • 1 kg hvetemel
  • 12 g gjær
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 6,5-7 dl vann
  1.  Løs opp gjær i fingervarmt vann, og rør inn i hvetemel, sukker og salt. Elt godt, helst med kjøkkenmaskin med eltekrok i 10 minutter, eller for hånd i 20 minutter. Deigen skal være glatt og smidig. 
  2. Dekk til og la deigen heve i minst 1 time, eller til dobbelt så stor. Bruk ferdighevet deig til å lage ostebomber.