Kokk Christina fra Sentralen i Oslo

Sentralen-kokk Christina viser deg hvordan du bruker ost som dessert

Enkelt å lage med søtt, salt og krisp, slik liker danske Christina sin ostedessert

Hvem: 

Christina Hjeltnes Grønning,
Souschef på Sentralen restaurant 


Sentralen Restaurant åpnet i februar 2016 som en del av idébanken Sentralen, en møteplass for folk som vil oppleve kunst og kultur, diskutere samfunnets utfordringer eller nyte et godt måltid – eller gjerne alt på en gang.

Christina Grønning er souschef under kjøkkensjef Mads Andre Hansen. Hun er fra Brovst i Danmark, var kokkelærling ved Ruths Hotel under Michel Michaud, omtalt som Skagens beste restaurant. Siden var hun kokk på samme sted, under kjøkkensjef Thorsten Schmidt. Hun har også jobbet i den nyskapende tapasbaren CanBlau i Århus. Hun har vært på Sentralen siden åpningen for et år siden, og utmerket seg på pizza-NM i år, med delt andreplass i klassen italiensk pizza. 

  Kokk Christina fra Sentralen i Oslo kutter opp Chevre til gratinering

Hvorfor har du laget akkurat denne desserten? 

Jeg liker at det er enkelt. Gratinert fersk geitost er robust på smak, og bringebærgeleen gir fin syrlighet. Jordskokkchipsene tilfører både sødme og tekstur, mens nøttene på toppen blir mest for dybde. 

  Christina fra Sentralen

Kokk Christina fra Sentralen i Oslo

Hvorfor Chev Kubbe geitost fra Rueslåtten ysteri? 

Å støtte små, lokale produsenter er viktig for meg, ikke bare fordi de lager gode råvarer, men fordi de ofte er mer åpne for innspill fra oss kokker som bruker råvarene. Når jeg er på besøk hos produsenter, og ser hvordan de lager produktene sine og kjærligheten de har til håndverket og resultatet, så øker det min respekt og kjærlighet for råvarene også. 

Chev Kubbe er en fersk geitost, chevre på fransk, med ganske robust og skarp smak men myk konsistens og behagelig melkesmak. Det lille ysteriet i Hol er familieeid. De lager noen gode oster, men produserer også skinke og kalvekjøtt. 

  

Hvorfor tror du ost er blitt så populært som dessert? 

Jeg opplever det mer som en vedvarende popularitet enn en stigende trend. Personlig har jeg alltid likt ost bedre enn søte desserter. 

  

Hva er din favorittost? 

Jeg elsker geitost! 

  Kokk Christina fra Sentralen i Oslo gratinerer chevre

Hva er ditt beste ostetips? 

Gratiner osten, så trenger du ikke særlig mer. 

   

 Sentralens surdeigsbrød med comté

På Sentralen serveres også denne desserten av stekt surdeigsbrød med raspet Comté - en fransk fastost med utpreget nøttesmak, og karamellisert sherryreduksjon. Så enkelt, så godt. 

 

 

Christina sin oppskrift på hennes beste ostedessert: 

Gratinert Chev Kubbe fra Rueslåtten ysteri med bringebærgelé, jordskokkchips og ristet hasselnøtt.

 

  • 50 g Chev Kubbe eller annen chevre 
  • 1 jordskokk 
  • 1 håndfull hasselnøtter 

  

Bringebærgelé 

  • 1 l bringebærsaft 
  • ½ dl sukker (eller etter smak) 
  • 10 g Texturas gellan 
  • 6 g Texturas citras 

  

Kok opp bringebærsaft med sukker, gellan og citras til sukkeret er oppløst. Sett til avstiving i romtemperatur. Det går fint an å bruke en ferdig bringebærgelé, eller blande bringebærsaften med litt gelatin, men resultatet blir ikke helt det samme.  

Skrell jordskokk og skjær i løvtynne skiver, gjerne med en mandolin. Friter i varm olje til gylne og sprø. Rist nøttene i tørr panne. Gratiner osten under grillen til den er halvveis smeltet. Anrett osten med 2 ss bringebærgelé, en håndfull jordskokkchips og riv over ristede hasselnøtter.