Ost for gravide - disse ostene kan du trygt spise

Ost for gravide

Gravide får mange råd om kosthold. Her får du vite hvilke oster som du trygt kan spise som gravid.

Ost for gravide

Gravide får mange råd om kosthold. Blant annet skal de unngå å spise ost laget av upasteurisert melk. Dette gjelder hovedsakelig importerte oster og de som er laget på lokale gårder. Listeria forekommer svært sjelden, men er også påvist i myke og halvmyke oster, som for eksempel Brie og Camembert, og i muggoster som Gorgonzola, selv om disse er laget av pasteurisert melk.

Pasteurisering

Pasteurisering betyr at melka varmes opp til ca. 72 grader i 15 sekunder. Det tar knekken på listeriabakterier og eventuelle andre bakterier. Bruker du kun oster som er basert på pasteurisert melk, er det liten risiko for listeriainfeksjon. Alle TINEs oster er laget på pasteurisert melk

Listeria

Listeria monocytogenes er en bakterie som finnes overalt; i vann, jord og de fleste råvarer. Alle har vi fått i oss bakterien, men de færreste har merket noe til det. Heldigvis er det svært sjelden man ser fosterskade grunnet listeria i Skandinavia. Dersom mor blir smittet med listeria under svangerskapet, kan bakterien overføres fra mor til barn. Mens moren kun får svake influensasymptomer, kan barnet få alvorlige skader.

Helt trygge oster

Smelteost og kremoster av alle typer er helt trygge. Listeria trives heller ikke i hvitoster som for eksempel Norvegia® og Jarlsberg®, eller i brunost og parmesan. Disse ostene kan derfor trygt spises av gravide.

Myke oster og muggost

Det har blitt påvist listeria i myke og halvmyke oster - som for eksempel Brie og Camembert - og i muggoster som Gorgonzola, selv om disse er laget av pasteurisert melk. Listeria forekommer svært sjelden i disse ostene, men mange velger å unngå dem under svangerskapet. Hvis gravide likevel ønsker å spise denne typen ost, bør den i hvert fall spises når den er så fersk som mulig. Dette skyldes at mengden av eventuelle listeriabakterier stiger over tid og når en topp ved slutten av holdbarhetsdatoen.

 

Mattilsynet har utarbeidet anbefalinger for gravide.

Les mer på matportalen - som inneholder informasjon om mat og helse fra offentlige myndigheter

Pasteurisering betyr at melka varmes opp til ca. 72 grader i 15 sekunder, en prosess som dreper listeria og eventuelle andre bakterier.