norske ostespesialiteter

Norske Ostespesialiteter – stolt håndverk med unik smak

Norske Ostespesialteter er en samling av norske osteskatter fra definerte geografiske områder med særegne historier og sjel. Høy kvalitet og godt håndverk kjennetegner serien. Ostene er laget av den beste geitemelka og er hedret med Spesialitetsmerket «Unik Smak».

De siste årene har det skjedd en enorm utvikling av kvaliteten på geitemelk og dette har åpnet opp for en helt ny verden av norskproduserte hvite geitoster.

Serien Norske Ostespesialiteter fra OsteCompagniet består av seks spesielt utvalgte oster laget av geitemelk. Ostenes opprinnelse er fra ulike geografiske områder i Norge, og valgt ut som følge av deres unike smak og høye kvalitet. Formålet med serien er å tilby oster som på hver sin måte representerer en særegen historie og en nedarvet kunnskap om ysting. Kun den beste melka fra det lokale området anvendes.

Vi spiser mer spesialitetsost

De siste årene har nordmenns ostevaner utviklet seg, og den klassiske hvit- og brunosten får stadig mer konkurranse. Interessen for spesialiteter med lokal forankring er på vei opp, og det gjenspeiles i økende oppslutning rundt arrangementer som Bondens Marked og Matstreif. I dagligvarehandelen øker salget av spesialiteter tre ganger så fort som mat og drikke generelt*.

*Kilde: Nielsen, uke 40 2014 og 12 måneder tilbake i tid

Spesialitetsmerket

Se etter Spesialitetsmerket for unik smak neste gang du handler, så er du garantert en unik smaksopplevelse. Felles for ostene i Norske Ostespesialiteter er at de er hedret med Spesialitetsmerket, som tildeles utvalgte matprodukter basert på det beste lokale råvarene og laget av stolte fagfolk. Produktene er vurdert og godkjent av et uavhengig fagutvalg.

Dette er ostene i Norske Ostespesialiteter

Balsfjord - smak av nordnorsk natur og kultur

En mild og myk lagret hvitost laget av geitemelk. Med sin unike smak av nordnorsk natur gjør den brødskiven eller pizzaen litt mer eksotisk.

Balsfjord ved Lyngsalpene i Troms er det største landbruksområdet i Nord-Norge. Her har det bodd mennesker siden Steinalderen, og i dag drives det geitehold i større skala enn noe annet sted i Norge.

I Balsfjord ble den første geitosten laget i 1974. Før Balsfjordosten ble som den er i dag, har det vært utført mange justeringer både av produksjonsmetode og smak av engasjerte ystere ved Storsteinnes meieri.

Kvitlin fra Sunnmøre – kvalitet som smaker

I denne unike hvitosten fra Sunnmøre brukes kun den beste melka fra lokale geiter. Kvitlin er en lagret ost med fyldig og svakt syrlig smak – perfekt som tapas.

Ysterne i Ørsta har samlet mye erfaring og kompetanse innen osteproduksjon siden den første osten ble lagd på dampmeieriet tilbake i 1889. I 2003 ble den første faste hvite geitosten lansert. De påfølgende årene var det utfordringer av mange slag, men ysterne i Ørsta nektet å gi opp. Oppskriften har vært den samme hele tiden, men også i Ørsta har man de senere år lagt ned mye tid og krefter på å oppnå den høye kvaliteten på geitemelka.

Produksjonsmetoden, der mye gjøres manuelt, bidrar også til å få frem den unike smaken som Kvitlin har i dag. Osten lagres i flere måneder før den når butikkhyllene.

Chevre fra Haukeli – enestående håndverk

Unike oster fra Haukeli laget på den beste geitemelka. Chevre Naturell er en ferskost med en syrlig og mild smak og kan nytes alene eller for å sette en ekstra spiss på maten Chevre Original er en smaksrik og fyldig hvitmuggost som passer i salater og i varme retter, gjerne med honning og nøtter. Chevre Ramsløk er en frisk og aromatisk chevre med kremet konsistens. Den setter smak på paien, kjøttet eller fisken.

Haukeli Ysteri ble stiftet allerede i 1938, men det var først i 2002 det var mulig å smake på den første norske Chevre. Chevre krever nemlig en helt spesiell produksjonsmetode der veldig mye av arbeidet gjøres manuelt.

Råvarene er førsteklasses melk fra geiter som i generasjoner har gått fritt på stølene i fjellet og beitet på vannskillet mellom Øst- og Vestlandet. Fra disse geitene velger ysterne ut den aller beste melka til å lage Haukeli Chevre.

Snøhetta fra Dovre – Camembert i særklasse

En camembert i særklasse, laget på Dovre av 12 dedikerte ostemakere. Den er pikant, men mild og rund i ettersmaken. Nydelig på ostefatet og som en varm dessert.

Ysteriet i Dovre er et lite ysteri med en historie tilbake til 1918 og røtter i produksjon av Gudbrandsdalsost. Tidlig på 1990-tallet fikk de besøk fra Frankrike og ble inspirert til å forsøke å utvikle sin egen camembert.

Nøkkelen har imidlertid vært den unike kvaliteten på geitemelka fra Folldal og Alvdal og kumelka fra Lesja og Dovre. Etter å ha testet ulike blandingsforhold gjennom flere år endte de opp med oppskriften som i dag er deres Snøhetta, der 50 % av melka kommer fra geit og 50 % fra ku.