Melkespann på Haukeli

Norsk Chèvre - håndverk fra Haukeli

Norsk Chevre fra Haukeli er lokalprodusert norsk håndverk med en smak som er helt på høyde med den franske superstjernen ved samme navn.

Kjøkkensjefer og kokker har lenge elsket Norsk Chevre fra Haukeli, og over hele landet oppdager stadig flere de to variantene Norsk Chevre Naturell og Norsk Chevre Original. Chevre Naturell er en ferskost med syrlig og mild smak som kan nytes alene eller brukes for å sette ekstra spiss på maten. Den andre varianten Chevre Original, er en modnet chevre med hvitmugg, som har rik og fyldig smak.

En lang prosess

På Haukeli i Telemark har det vært lang tradisjon for produksjon av tradisjonell brunost basert på geitemelk. I 1996 fikk meierisjefene Morten Mellqvist og Jarle Hjertås ideen om en norsk chevre-variant og laget et forsøk med en ostemasse. Det viste seg å være vanskelig å gjennomføre, men i 1998 tok meiersjef Hans Nesheim på TINE Meieriet Haukeli opp igjen ideen i samarbeid med en arbeidsgruppe.  - Det var rett og slett et stort arbeid som ble lagt ned i alle ledd, blant annet i samarbeid den kjente kokken Charles Tjessem.

Geitemelk av topp kvalitet

Det er langt fra tilfeldig at osten holder samme standard som fransk chevre, og grunnen er rett og slett et langt og grundig  arbeid med kvalitetssikring av alt fra geitefor til manuell overvåking av modningsprosessen.

- Alt begynner med geitemelken, sier Hans Nesheim. - Tidligere var ikke kvaliteten på melken særlig stabil og siden det går med sju liter geitemelk på én kilo ost, blir smaken svært konsentrert. God melkekvalitet er selve utgangspunktet for god ost; det har derfor blitt lagt ned et betydelig kvalitetsarbeid i hele verdikjeden – fra bonde til ysteri – for å sikre god og stabil smak. I dag er geitemelken av svært høy kvalitet og begge de to chevre-variantene består av 100% geitemelk fra Vest-Telemark og Rogaland, der geitene går fritt og beiter på stølene i fjellet.

Manuell prosess krever tid og kjærlighet

Når du kjøper et stykke chevre fra Haukeli, er det rent håndverk og resultatet av en prosess som starter med at tankbilen leverer melk på meieriet tre ganger i uken. Melken blir deretter pasteurisert, tilsatt syrekultur og satt til syrning i 12 timer.

Etter at mysen er skilt ut og har fått rent godt av,  pakkes massen i 10-kilosblokker og legges til kjøling et døgn før den formes. Ferskosten Norsk Chevre Naturell utvikler seg ikke videre fra dette stadiet, mens Norsk Chevre Original påføres hvitmugg og modnes deretter videre i et stabilt klima med høy fuktighet og en temperatur på 10-12 grader. Dette er en prosess med mye manuelt arbeid og kjærlighet involvert, der ostene blant annet snus  en halv omdreining annenhver dag.

Fransk smak med norsk vri

Norsk Chevre har mange bruksområder. Ferskosten har frisk og syrlig smak og passer godt til matlaging. Den smaker ypperlig i viltsaus, hjemmelaget tomatsuppe får et ekstra løft og osten er som skapt for å smuldre over grønn salat med valnøtter og honning. Du kan også lage dip med creme fraiche og rødløk eller seterrømme samt noen dråper med sitron. Hvitmuggvarianten kan du steke lett i ovnen og ha den over lun salat, eller spise i tykke skiver på landbrød. Den har også en naturlig plass på ostefatet.

Kjendisen fra Haukeli

Kokker og matkjendiser som Eyvind Hellstrøm, Charles Tjessem og Geir Skeie har lenge vært ivrige ambassadører for Chevre fra Haukeli. Arne Hjeltnes og Heine Totland besøkte meieriet på Haukeli i forbindelse med programmet Det Norske Måltid. Norsk Chevre Original har også en plass i TINEs produktserie Norske Ostespesialiteter, en samling av norske osteskatter, fra definerte geografiske områder med særegne historier og sjel. Ostene er av høy kvalitet og et direkte resultat av godt håndverk.

Praktiske tips

Begge variantene av Norsk Chevre bør oppbevares i kjøleskapet i pakningen du kjøpte den i. Ferskosten Norsk Chèvre Naturell vil ikke utvikle seg videre mens Norsk Chèvre Original vil fortsette å modnes både smaks- og konsistensmessig.

Mange synes den smaker best rundt best før-datoen, da smaken blir rikere (men ikke sterkere) jo lenger osten får modnes. En godt modnet Chèvre Original - kan lukte litt ammoniakk, men skjærer du osten i skiver og lufter den litt, mildner lukten, og den modne, rike smaken vil tre fram. Smak deg fram, noen liker best den syrlige og friske smaken osten har når den forlater Haukeli, mens andre setter pris på den mer sammensatte og fyldige smaken som kommer fram med modning.