Heine Totland er kjent som både musiker og matmenneske

Musiker Heine Totland

Heine Totland er kjent som både musiker og matmenneske, og var blant annet programleder for Det Norske Måltid på Tv2 der Toland og Arne Hjeltens reiste Norge rundt på jakt etter råvarer, matprodukter og, ikke minst, menneskene som står bak.

Hva er det viktigste du lærte om ost i forbindelse Det Norske Måltid?

Eg lærte mykje om mangfaldet av norsk ost, og det er meir enn eg hadde aning om. Men mest av alt lærte eg å kjenne alle desse herlige, lidenskapelege menneskja som vier sitt liv til osten. Dei er med på å gjere Norge til ein ostenasjon, og våre beste ostar er heilt i verdsklasse. Og mange er fortsatt ukjende for folk flest. Eg er stolt over å ha fått vore med på å gi desse menneskja og ostane merksemd. Og så lærte eg jo litt om ysting då. Fascinerande greier.

Hvilken rett blir bedre med ost?

Veldig mange; salater, kvite sauser og mange gryter. Ferskt brød eller rundstykke med smør og ein god ost -er ikkje det eigentlig Det Norske Måltid då?

Hva er ditt tips til en middagsrett med ost?

Ofte steiker eg ein god entrecote, og legg eit raust stykke blåost oppå. La han smelte og du har verdens beste biff, spør du meg. Bruk for eksempel Eggen Fjellblå og Spesial frå Vingelen, Blåvegen frå Straumbotn eller sjølvaste popstjerna Kraftkar frå Tingvoll. Tines Selbu Blå er og ein blåost av ypperste klasse. Vil du prøve noko anna enn blåost, anbefaler eg også Norsk Chevre frå Haukeli. Heilt topp.

Har du et hemmelig ostetips?

Det er rett og slett å prøve nye ostar. Blåostane er ikkje nødvendigvis sterke på smak og ostar som lukter stramt kan smake mjukt. Det ligg fantastiske smaksopplevingar i å prøve nye ostar. Og gå i den norske hylla og kjøp norske ostar. Dei treng at norske forbrukarar blir meir kjende med norsk ost.

Hva er ditt forhold til Gamalost?

Har alltid kjent til Gammalosten, og vore livredd han, som dei fleste barn. Men eg har smakt han i vaksen alder ved fleire høve, uten at eg vart skremt.

Heines biff med blåmuggost

Du trenger biff, blåmuggost og smør til steking. 1. Du trenger biff, blåmuggost og smør til steking.

Brun biffene (begge sider) på sterk varme. Etterstek et par minutter på middels varme. 2. Brun biffene (begge sider) på sterk varme. Etterstek et par minutter på middels varme.

Skjær blåmuggost i skiver 3. Skjær blåmuggost i skiver.

Blåmuggost legges på biff Heine Totland 4. Når biffene er ferdig stekt, legger du skriver med blåmuggost på biffene.

La blåmuggosten smelte over biffen 5.La blåmuggosten smelte over biffen.

Biff med blåmuggost - klar til å nytes Heine Totland 6. Biff med blåmuggost - klar til å nytes.