Prøv en ny digg osteburger! Eller blåmuggost dipp?

Munchies, Kverneriet og Døgnvill viser oss deres beste cheeseburger

Alle elsker en god cheeseburger, men hva skal til for å lage den optimale osteburgeren? Her får du noen gode tips fra menneskene bak noen av landets beste burger-restauranter.

Cheeseburgeren har vært en folkefavoritt verden over i snart 100 år. Akkurat hvem som først fant på å smelte ost på toppene av en hamburger er uklart, men det finnes i hvert fall liten tvil om at cheeseburgeren oppstod i USA på 1920-tallet. I Norge har fastfood-kjedene vært dominerende, men de siste årene har det dukket opp mange nye hamburger-restauranter som har satt gourmetburgeren på kartet.
En osteburger kan være så mangt. Den klassiske cheeseburgeren har en skive smeltet cheddar på toppen av kjøttet, men alle typer ost kan brukes, og de trendy burgerbarene byr på osteburger med alt fra kraftig blåmuggost til mild mozzarella. God kvalitet på både kjøtt og ost er avgjørende, samt en riktig balanse mellom de forskjellige elementene.

Men hva er det med osteburgeren som fungerer så bra?
Vi tok turen til tre restauranter for å finne ut av hemmeligheten.

Munchies

- Rent burgerkjøtt i kombinasjon med smeltet ost er noe av det beste som finnes, sier Dennis Ejnebrand. Han driver Munchies sammen med blant annet Johan Bernvald. Her serveres kvalitetsburgere i en fast food-setting. De sverger til mye ost på toppen av burgeren, som selvfølgelig må være laget av rent kjøtt. - Kjøttet må stekes i godt med smør på høy varme før osten legges på. Det er viktig at osten får smelte godt inn i kjøttet slik at den blander seg med fettet fra burgeren.

På Munchies tilbyr de en rekke gode dressinger på burgerne, blant annet den veldig populære bluecheese-dressingen med kremet Selbu Blå. Balanse er viktig, så de er opptatt av at ikke osten skal overdøve smaken av kjøttet og blander den ut med rømme og majones for en mild, god smak som matcher hamburgerkjøttet. Burgeren serveres i tillegg med sødmefull, karamellisert løk og sprø bacon. - Det er viktig at alle de gode smakene er riktig proporsjonert i hver eneste bit, så et godt tips er å smøre dressingen helt ut i kantene, tipser Dennis.

Lag Muniches Bluecheese-dressing med kremet Selbu Blå, se oppskrift her.

Døgnvill Bar & Burger

- Ost på burgeren er jo en genial oppfinnelse og den kan varieres i det uendelige. Selv klassikeren med cheddarost forandrer seg ettersom hvilken type cheddar du bruker. En skrap, vellagret cheddar er min favoritt, sier Tarje Haakstad, en av Døgnvill-eierne. Han har lang erfaring fra restaurantbransjen og fine dining, men kom stadig tilbake til burgeren.

Prøv en av Døgnvill Bar & Buger sine mest populære burgere,"An offer you can`t refuse". Deilig smeltet ost, Portobellosopp, og en spennende balsamicosirup. Se oppskrift her.

- På Døgnvill serverer vi hamburger i en restaurantsetting. Vi har stor respekt for råvarene, profesjonelle kokker på kjøkkenet og kvalitet i alle ledd. Menyen forandrer seg stadig og du finner burgere med forskjellig type ost. Ja, til og med brunost har disse gutta prøvd på burgeren.

- Det er viktig å ha respekt for den klassiske cheeseburgeren, men vi må likevel eksperimentere litt, forteller kjøkkensjef Panos Konstantinidis. Noen oster passer selvfølgelig ekstra godt på burgeren. - Gruyere, taleggio og gorgonzola er oster som er veldig godt egnet. Det er viktig at det er en balanse mellom osten og kjøttet, osten må ikke ta helt over. Og så er det viktig at osten legges på i det burgeren snus slik at den rekker å smelte, er kjøkkensjefens tips og serverer burgeren An offer you can’t refuse med portobellosopp og Tallegio-ost.

Kverneriet

- Jeg har alltid vært veldig glad i ost, så for meg er det en selvfølge at det skal være ost på burgeren, sier David Dørrich. Han driver Kverneriet med kona og broren. Her serveres hamburgere laget med kjærlighet og med fokus på håndverk.

Prøv "The Boss" fra Kverneriet. Burger av kvernet høyrygg av storfe, portobellosopp og aromasopp, chipotlemajones, og Jarlsberg® på toppen. Se Kverneriet sin oppskrift her.

- Hjemmelaget er ikke nødvendigvis synonymt med god kvalitet, så vi etterstreber kvalitet i alle ledd. Utgangspunktet for en god burger, er kjøtt av høy klasse. Vi grovkverner det og tilsetter kun salt og pepper. En god ost er prikken over i-en.

På menyen står blant annet en burger med ostesaus laget på masse parmesan, en klassiker med kremost, en sikker vinner, The Boss med Jarlsberg®, og en umami-variant toppet med parmesancrisp. - Vi tenker nytt, men basert på en autentisk amerikansk stil, forteller David som selv ville valgt en osteburger laget på tørrhengt biff, vellagret cheddar og karamellisert rødløk som sin favoritt. - God balanse er viktig, men med godt kjøtt og din favorittost, er du godt på vei til å kunne nyte en fantastisk osteburger.