Himmelspannet fra Hemsedal.

Led meg inn i ostehimmelen

Reidar og Julie fra Himmelspannet i Hemsedal byr på unike smaksopplevelser med deres lokale oster.

Da Hemsedal Ysteri ble nedlagt i 2010 ønsket flere ildsjeler å bevare den lokale ystetradisjonen og etablerte Himmelspannet. I fjor overtok Reidar Wahl og samboeren Julie Thompson produksjonen av de spesialmerkede ostene. Paret har med seg matglede og kunnskap fra USA, der den tidligere profesjonelle skikjøreren har bodd de siste 30 årene.

Hvorfor ost? Vel, paret er glad i god vin, så da er det jo naturlig med god ost til.

Hva er filosofien bak Himmelspannet?

Ysteriet skal være et lokalt tiltak som skal fremme bondekulturen og nærsamfunnet. Himmelspannet ble etablert av ildsjelene Jørgen Roll og Thomas Kraft som ønsket å videreforedle ku- og geitemelk fra de lokale bøndene. Gamle tradisjonelle metoder ispedd en god del nytenkning har ført til fantastiske oster med god, lokal forankring. To av ostene våre har fått Spesialitet-merket for unik smak.

Hvordan ble du osteprodusent?

Jeg har alltid vært opptatt av håndverk og drev et egen møbelsnekkeri i USA. I håndverktradisjonen er råvareforedling og matproduksjon en logisk videreføring da jeg alltid har vært veldig matinteressert. Etter tretti år i USA har jeg fått med meg hele den spennende matbølgen som startet på 80-tallet og mener at småskalaproduksjon, økologisk, kortreist, håndverk og mat med identitet er viktig. Samboeren min Julie laget ost på hobbybasis og når vi flyttet tilbake til Norge, ble osteproduksjon er naturlig skritt.

Hva er det som inspirerer ved det å lage ost?

Jeg har alltid elsket å lage noe fra begynnelse til slutt. Hele ysteprosessen er spennende ettersom du foredler en råvare som forvandles til noe helt annet. Det kreves nøysomhet og kontroll i alle ledd. Vi ble også utrolig inspirerte av alle de spennende småskalaysteriene i USA og har hentet mye inspirasjon derfra. Ost som ingrediens er jo så spennende og det finnes mange måter å nyte eller bruke ost på. Ost er på en måte navet i matlagingen vår.

Hvordan spiser du ost best?

Vi bruker alle ostene våre i matlaging. Solglad er perfekt på pizza, Raudberg forvandles til deilig fondue, Geiteberg bakes i filodeig og Skogshorn blandes med perlehøne i en terrin. Ellers spiser vi ost på brødskive og serverer gjerne et ostefat om vi får besøk.

Hva må med på et perfekt ostefat?

Vi liker å ha et utvalg varierte oster. En vellagret, en myk, en hard og en blåmuggost for eksempel. Det er også et poeng å kombinere ost laget på ku-, geit- og sauemelk. Akkurat nå ville jeg valgt Syndin fra Wagensten (vellagret), Skogshorn eller Solglad (myk), Velten fra Rueslåtten (hard) og Selbu Blå fra TINE (blåmuggost).

Hva drikker du til?

Drikk hva du vil! Det er absolutt rom for mange kombinasjoner, så drikk noe du liker og ikke heng deg for mye opp i hva som er definert som riktig eller galt. Det er en smakssak, så nyt reisen!

Hva er nordmenns forhold til ost?

Det har skjedd en revolusjon her til lands, det er det ingen tvil om, men nordmenn må bli flinkere til å smake mer og til å stole på sin egen smak. Her opplever vi fremdeles at folk er skeptiske til å smake på nye oster, noe som er helt motsatt av hva vi opplevde i USA. Når publikum er interesserte oppstår det et mye større mangfold. Det skjer mye spennende i Norge i dag og det har dukket opp mange flere småskalaprodusenter, men nordmenn har fremdeles en vei å gå.

 

 - Nordmenn må bli flinkere til å smake mer og til å stole på sin egen smak.

 

 

Hvordan ser framtiden ut?

Vi vil gjerne teste og utvikle nye oster, utvide assortimentet og kanskje eksperimentere med nye smaker. Himmelspannet skal fortsette å være et lokalt tiltak med røttene godt plantet i bygda. Også håper vi selvfølgelig at enda flere ønsker å spise mye mer god ost.

Pizza med Solglad

1 stor pizza

 • 1 Nå pizzabunn eller lag fra bunnen av
 • 1 dl pizzasaus
 • 1 ss hakket oregano
 • 1 stk hvitløkfedd
 • 0,5 ts chiliflak
 • 10 stk skiver spekepølse av elg
 • 0,5 stk paprika
 • 1 stk rødløk
 • 0,25 stk ananas
 • 1 stk Solglad fra Himmelspannet eller annen myk ost
 • 50 g parmesan
 • 10 cherrytomater
 • 50 g rucola


  Slik gjør du:
 1.  Sett ovnen på 220 °C. Rull ut pizzabunnen og spre saus utover.
 2. Dryss med oregano, finhakket hvitløk og chiliflak. Fordel spekepølse utover.
 3. Del paprika i strimler, løk i tynne båter og ananas i biter og fordel utover.
 4. Skjær skorpen av Solglad-ost, del i tynne skiver eller biter og fordel utover. Topp med revet parmesan og halverte tomater.
 5. Stek i ovnen i ca. 20 minutter eller til gyllen i kantene. Dryss over ruccola før servering.

Fondue med Raudberg

 • 3 Raudberg fra Himmelspannet
 • 2 ss hvetemel
 • 2 hvitløkfedd
 • 5 dl mørkt øl eller hvitvin

  Slik gjør du:
 1. Skjær skorpen av osten og del i små biter. Ha over i en tykkbunnet fondue- eller jerngryte. Vend med mel.
 2. Finriv eller mos hvitløk og vend med osten. Tilsett øl eller vin og varm forsiktig under omrøring til osten er smeltet og du har en glatt ostesaus.
 3. Dypp brød, grønnsaker, eple- og pærebiter i.