Chilihonning lager du enkelt hjemme selv. Perfekt med ost

Lag din egen honning med smak til ostefatet

Tre ostetyper, tre hjemmelagde honningsmaker. 

Harde oster: Lag den perfekte chilihonningen

Chilihonning

Valdres ost Fosheim fra Wangensten er en lagret fastost av helmelk fra Valdres. Den ble kåret til årets ost av Det norske måltid i 2015, på grunn av sin komplekse smak, særegne saltkrystaller og karamellaktige ettersmak. Chilihonningen vil understreke kompleksiteten og framheve ettersmaken.


Søt honning og heten fra chili er perfekt til lagrede hardoster, som Gruyer, Emmenthaler og Jarlsberg XO. Server gjerne med nøtter, tørket frukt og pære.

 

Slik lager du chilihonning:

Porsjoner: 1 glass
Tidsforbruk: 15 minutter
Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser:

  • 1 ss tørkede chiliflak
  • 4 stk hele piri piri chili
  • 350 g akasiehonning (1 flaske)

 

Slik gjør du:

  1. Ha tørkede chiliflak og hele piri piri chili i en varm kasserolle. Varm i 2-3 minutter, så aromaene frigjøres. Pass på at de ikke brenner.
  2. Ha i honning og rør på svak varme i noen minutter.
  3. Hell honningen i et rent glass og avkjøl til romtemperatur før bruk.

 

Hvitskimmelost: Lag nydelig appelsinhonning med ingefær og gurkemeie

Appelsinhonning

D’isigny moule a la Louche camembert er av økologisk, upasteurisert melk og er både mer krydret og bløtere enn vanlig. En krydret appelsinhonning gjør susen, sammen med noen friske bringebær og nøtter.

Denne honningen er både søt, syrlig og krydret, og blir dermed kraftig nok til å hamle opp med fete skimmeloster som brie og camembert. Server friske urter, bringebær og nøtter til.

Slik lager du appelsinhoning:

Porsjoner: 1 glass
Tidsforbruk: 15 minutter
Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser:

  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt gurkemeie
  • 1 ts raspet, fersk ingefær
  • 1 stk appelsin
  • 350 g akasie honning (1 flaske)

 

Slik gjør du:

  1. Ha malt ingefær og gurkemeie i en varm kasserolle og varm i 2-3 minutter, til krydderaromaene frigjøres. Pass på at de ikke brenner.
  2. Ha i honning og rør rundt på svak varme.
  3. Riv skallet av appelsinen og rasp ingefær fint. Rør inn i honningen.
  4. Ha honningen i et rent glass og avkjøl til romtemperatur før bruk.

 

Tips: Ha eventuelt noen strimler appelsinskall i honningen som pynt.

 

Blåmuggost: Lag enkel blåbærhonning

Blåbærhonning

Gorgonzola piccante Bacco Verde fra Lombardiaprovinsen i Italia, der gorgonzola-osten oppsto, er en fantastisk ost. Betegnelsen piccante betyr at den er lagret lenger og får en tydeligere marmorering, fastere konsistens og kraftigere smak – noe som gjør den perfekt til dessert, særlig sammen med denne blåbærhonningen, som har godt med bær. Sødmen understøtter den salte osten helt formidabelt.

Denne honningen er ekstra sødmefull og kan minne litt om marmelade. Du kan selv variere hvor balansen mellom blåbær og honnning skal ligge, men dette er uansett en perfekt kombinasjon med en salt blåmuggost som Selbu blå, gorgonzola eller roquefort, gjerne servert med nøtter og eple.

 

Slik lager du blåbærhonning:

Porsjoner: 1 glass
Tidsforbruk: 15 minutter
Vanskelighetsgrad: Enkel 

Ingredienser:

  • 300 g frosne blåbær
  • 350 g honning
  • 1 stk sitron

 

Slik gjør du:

  1. Ha blåbær i en kasserolle og småkok i 15 minutter så saften frigjøres. Sil fra bærene og hell saften tilbake i kasserollen.
  2. Riv skallet av sitronen og press ut saften.
  3. Rør honning og revet sitronskall i blåbærsaften, og småkok i 10 minutter, til massen lager ett tykt lag på baksiden av en tresleiv.
  4. Tilsett sitronsaft. Avkjøl før du heller over i et rent glass.

 

Tips: For variasjon, ikke bruk all blåbærsaften, men rør ut bare litt i honningen for å bevare mer av honningsmaken.