Gräddost jul, foto: Synøve Dreier kilde:

Hvem er egentlig Gräddosten?

Gräddost er en mild svenske vi har blitt glad i også her til lands. Oversatt til godt norsk kunne vi like gjerne ha kalt den for fløteost, men det ville ikke svenskene ha noe av. Og da Norske Meierier lanserte gräddosten i 1979 lot de seg inspirere seg av den danske varianten.

Mild på smak

Gräddost har en ren og mild smak, men den kan også føles litt syrlig. Denne litt syrlige smaken skyldes melkesyrer som danner aromastoffer som eddiksyre og diacetyl. En gräddost er halvfast og smidig i konsistensen, og bør skjæres i skiver med kniv eller ostestreng. Gräddosten har en såkalt pipet hullsetning. Det rare navnet til tross, du har sikkert sett det selv forrige gang du spiste gräddost. Begrepet refererer nemlig til de små, uregelmessige hullene som gjør gräddosten så lett gjenkjennelig.

Lurer du på hvilken drikke eller hvilket tilbehør som passer til Gräddosten? Se Osteriet sitt ostekart for TINE Gräddost

Historien om Gräddost

Gräddosten så dagens lys i 1952, da det svenske meieriet Boxholm Ost utviklet oppskriften på den populære osten. Navnet stammer fra bruken av fløte, grädde er nemlig fløte på svensk. I Norge fikk vi vår første gräddost i 1960. Det var Ringerike Meieri som sto bak nyvinningen som ble lansert under navnet Ringerikeost. Opprinnelig ønsket de at osten skulle hete Fløteost med den svenske gräddosten som forbilde, men svenskene sa nei. Fløteost ble derfor til Ringerikeost for å markere meieriets stolte røtter til hjemstedet.

Ringerikeosten ble hovedsakelig solgt i regionen rundt Ringerike. Det var først på slutten av 1970-tallet at den norske gräddosten, slik vi kjenner den i dag, ble født. Norske Meierier, senere kalt TINE, ønsket å utvide sitt ostesortiment, men denne gangen var det den danske gräddosten som ble inspirasjonskilde.

Visste du at Gräddosten har et fettinnhold på 36 prosent og blir lagret i fire-fem uker på modningslager. I Sverige er gräddost en fellesbetegnelse på alle oster med minst 60 prosent fett i tørrstoffet. I denne sammenhengen er derfor Hushållsost, Svecia, Tilsiter og Gräddost alle å finne i denne kategorien.

 

Norsk Gräddost ble testlansert i Østfold høsten 1979. Salget gikk over all forventning, den solgte faktisk så godt at Norske Meieriers Forsøkssenter ikke klarte dekke etterspørselen i lanseringsperioden. Produksjonen ble derfor overført til Ryfylke Meieri i august 1980. Gräddosten fortsatte å vokse i popularitet, og i 1993 sto den som en stolt nummer fire på bestselgerlisten over norske oster.

Gräddost i dag

I dag produseres TINE Gräddost ved TINE sitt meieri i Verdal. Osten spises hele året, men mange forbinder den nok først og fremst med julefrokosten. Den har også en naturlig plass på dessertfatet. TINE Gräddost smaker ekstra godt sammen med nøtter, fruktkompott, friske urter, aprikoschutney, søte frukter og bær, rug-eller lettsaltet kjeks, frukt- og nøttebrød, surdeigsbrød og hjemmelaget knekkebrød.