Selbu Blå Ostefat

Hemmeligheten bak Selbu Blå

Selbu er kjent for den idylliske Selbusjøen, Norges fineste ullvotter og siden 2005 den helt spesielle smaken av Selbu Blå

Anne Mork – avdelingsleder for melkebehandling og ysteri hos TINE Meieriet Selbu – forteller:

- Vi skulle lage en blåmuggost for den norske gane, og da vi satte oss ned en gjeng her for å lage de rette kriteriene for den osten vi ville lage, så endte vi opp med den Selbu Blå´en som vi har i dag, sier Mork.

Oppdraget sendte oss blant annet til blåmuggostens hjemsted, Roquefort i Frankrike, men det var på nabogårdene i Selbu vi fant de råvarene vi trengte.

Og når den lokale melka fylles i karene på meieriet, starter en ysteprosess som er nøye passet på helt frem til den ferdige osten ligger i butikken.

Etter at osten er skilt ut, presses den sammen og snus.

Muggen utvikler seg i hullene i osten

Hullene åpner osten opp for noe av det aller hemmeligste i hele Selbu, den spesielle muggblandingen som skal få lov til å utvikle seg i et kontrollert miljø og sette den unike og eksotiske smaken.

- Jeg synes det er en veldig spennende ost, det er aldri en dag som er likedan, osten har sitt eget liv og da er det om å gjøre å stelle den og passe på den så vi får en riktig god kvalitet på hver ost, sier Mork.

Mens osten modnes innenfra og ut, blir den inspisert og luktet på hver eneste dag. Etter tre uker hentes den frem.

Blåmuggost og sjokolade

Og det aller beste er hvor enkelt det er å prøve selv. I en salat med honning og valnøtter, som en pastasaus med litt rikere smak, eller den perfekte toppingen på en skikkelig burger. Så myk og kremaktig at den til og med er brukt i sjokolade.

Men uansett hvor mange steder du finner oss, glemmer vi aldri hvor vi kommer fra.

Anne avslutter: - Selbu Blå kommer fra Selbu, ja. Den er utviklet her. Det er en myte hvis du hører noe annet.

God appetitt.