Anne Marie er stolt av osten hun lager

God ost fra glade kuer på Eiker Gårdsysteri

Hos Eiker Gårdsysteri er melken så kortreist som det går an å være ettersom fjøset og ysteriet ligger vegg i vegg. Det har resultert i prisvinnende oster.

Eiker Gårdsysteri oppstod i 2003 da noen nabogårder utenfor Hokksund slo seg sammen for å starte samdrift med nytt moderne løsdriftsfjøs og fokus på dyrevelferd. – Kvaliteten på osten blir aldri bedre enn melka som brukes, forteller daglig leder og deleier Anne Marie Sando som har full kontroll på alle ledd i produksjonen. I ysteriet gjøres alt manuelt og skikkelig håndverk gir unike oster av høy kvalitet. Det prisvinnende ysteriet produserer nå rundt ti forskjellige oster, pluss rømme og smør, samt ferskost og mozzarella på bestilling (som selges over hele landet.)

Vi slo av en osteprat med Anne Marie for å få vite mer om hennes ostefavoritter, og hva som er viktig i en småskala osteproduksjon.

Hvor henter du inspirasjon fra?

Jeg ble frelst da jeg litt tilfeldig ble med på et ystekurs rett før vi startet samdriften. Senere dro vi på studieturer rundt om i Europa og landet til slutt i Sveits. Der fant vi inspirasjonen til flere av de ostene vi produserer. I dag får vi god hjelp og støtte fra organisasjonen Norsk Gardsost og jeg henter mye inspirasjon fra flinke folk i en stadig voksende bransje. Nettverk er viktig for oss små osteprodusenter.

Hva er det viktigste du har lært om ost?

I produksjonen er punktlighet alfa og omega. Det er viktig å følge oppskriften til punkt og prikke for det finnes ikke slingringsmonn når du skal lage kvalitets ost.

Hva er ditt beste ostetips?

Mange oster smaker bedre jo lengre de lagres, så i stedet for å stå «best før» burde det stå «best etter». Oppbevar osten i folie i en tett boks og smak deg fram til når du selv synes den «tipper over». Det er også viktig å passe på at både kniv og fjøl er rene når du håndterer osten så det ikke kommer uønskede bakterier til.

Hvorfor velge norsk ost?

Som nordmenn bør vi støtte opp om norsk landbruk og velge kortreist når vi kan. Norsk landbruk er noe av det reneste som finnes. Vi har rent grunnvann, friskt klima, godt jordsmonn og mye naturlig beite og fôr. Dette gir gode oster med unike smaker.

Hva er ditt første osteminne?

Jeg elsket blåmuggost da jeg var ung og hadde det ofte på matpakken på skolen, noe som ikke alltid var like populært hos klassekameratene. Fremdeles er knekkebrød med blåmuggost en favoritt. Ettersom vi ikke produserer blåmuggost selv, velger jeg helst favoritten Kraftkar fra Tingvoll, et annet gårdsysteri.

Hvordan bruker du ost best hjemme?

Det går mye ost hos oss. Jeg lurer alltid litt ost i sauser og fyller kyllingfilet med ost til middag. Pizza med forskjellige oster er en hit blant barna. Mens mannen min holder seg til skivet Jarlsberg®, elsker jeg å sette meg ned med et utvalg kraftige oster å maule i vei.

Hva er din favorittost?

Lite slår en godt modnet camembert. Jeg kjøper gjerne en hel ost og inviterer en god venninne over slik at vi kan spise og hygge oss. Det er topp å møtes over god ost. Jeg er også veldig stolt av vår Holtefjell XO. Det er en gourmetost (Norges svar på parmesan), og den har en helt unik smak. Den er ypperlig å bruke der du vanligvis bruker parmesan, som for eksempel i en klassisk risotto.

Hvordan lager du det beste ostesmørbrødet?

Jeg tyr ofte til ostesmørbrød i en travel hverdag. Da legger jeg godt med Sundvoldenost, en rødkittost med ramsløk, eller klassisk mutschli på skiven sammen med spekepølse før den går i ovnen. Sennep er også et must og kanskje noen tomatskiver. Jeg liker å ha litt frisk salat og oliven ved siden av.

Hva bør være på det perfekte ostefatet?

Jeg er selv svak for brie og Camembert, så de må med. I tillegg velger jeg vår Mutchli, Holtefjell og Gruveost. Og så må jeg ha en blåmuggost. En god variasjon av smaker er viktig. Som tilbehør trenger jeg bare litt brød og en marmelade, gjerne plomme eller fiken.

Har du et hemmelig ostetips?

Smak på så mye forskjellig ost som mulig. Da oppdager du nemlig fantastiske smaker og kombinasjoner du kanskje aldri ville visst om. Vår Hvit Eiker med karve toppet med akevittgelé er for eksempel en utrolig spennende kombinasjon.

Besøk Anne Marie på Eiker Gårdsysteri sin nettside.