Kokk og konditor Mary-Ann fra Strand Restaurant

Fritert osteball er en av favorittene til Mary-Ann fra Strand Restaurant

Litt sånn mozarellasticks preg med deilig solbærganache og litt salt karamel. Vi vil også spise ostedesserten til den unge kokken og konditoren.

Møt: 

Mary-Ann Skjeie,

kokk og konditorsjef på Strand restaurant 

 

Populære Strand restaurant ved Holtekilen i Bærum er både bakeriutsalg, brasserieavdeling, selskapslokaler og restaurant med fokus på naturlig mat og drikke. En stor terrasse med uteservering ser ut mot havet og Strandparken, som er et populært turområde. Tom Victor Gausdal er kjøkkensjef og en av eierne, mens Mary-Ann Skjeie er kokk og konditorsjef. Hun er ung, men langt fra uerfaren, med bakgrunn fra Villa Sole, samt OL og VM-gull som del av kokkelandslaget. Hun har også rukket å jobbe som kokk og konditorsjef ved Huset på Svalbard. 

 Kokk og konditor Mary-Ann fra Strand Restaurant topper mozarellaballen med solbær

Hvorfor har du laget akkurat denne desserten? 

Fordi den er litt sånn mozzarella-sticksaktig, og hvem elsker ikke fritert, smeltet ost? Sammen med en deilig solbærganache og litt salt karamell blir det en balansert og elegant dessert, tross mozzarella-sticks preget, altså. Jeg liker også at den er gjennomførbar på jobb, fordi mye kan lages klar på forhånd.  

  Kokk Mary-Ann fra Strand lager en flytende ostekule til dessert

Hvorfor Kvit Undredal fra Undredal stølsysteri? 

Fordi jeg liker konsistensen på Kvit Undredal. Slik fast geitost blir ofte litt tørr, men denne er myk og god. Også smaker den ikke så markant som geitost ofte gjør. Når den smelter holder den fortsatt god smak. Det er viktig. 

  

Hvorfor tror du ost er blitt så populært som dessert? 

Jeg merker at vi lager mer kompliserte ostedesserter nå, som tar tid å lage. Før var det ofte bare ostefat med nøtter. Det har kanskje også ført til at jeg selv også spiser mer ost som dessert, før var jeg ikke så fryktelig glad i ost. Men jeg merker at norsk ost er populært, også på Strand. Vi har bare norske oster, og gjestene er begeistret. De har gjerne et forhold til franske oster, som de vil ha paret opp mot de norske ostene vi serverer. 

  

Hva er din favorittost? 

Munkeby klosterost fra Mariaklosteret i Levanger! En fantastisk deilig myk og god rødkittost. Det er uten tvil osten jeg anbefaler gjestene oftest, når vi har ostetrallen ute på Strand. 

  

Hva er ditt beste ostetips? 

Åh, helt klart: temperer osten! Da blir den veldig mye bedre på smak. 

 

Oppskrift: Flytende ostekule av Kvit Undredal med solbærganache, salt karamellsaus og smuldrebunn 

 

  • 150 g helmelk 
  • ½ ss maizenna 
  • 1 ½ ss kaldt vann 
  • 180 g høvlet Kvit Undredal 
  • 50 g hvetemel 
  • 1 egg 
  • 50 g Panko eller annen brødrasp 
  • 50 g pistasjnøtter 

 

Kok opp melk og lag en tynn saus med maizenna og vann. Spe i osten litt og litt slik at den smelter. Når du har hatt oppi all osten, fyll i halvkuleformer og frys. Monter så to halvkuler sammen. Rør ut egget i en skål, og ha hvetemel i en annen. Kjør panko og pistasjnøtter til grovkornet i en kjøkkenmaskin med knivblad, og ha i en tredje skål. Paner ostekulene først i mel, så i egg og til slutt i panko og pistasjblandingen. Friter til gyllen og spis øyeblikkelig, gjerne med solbærsyltetøy eller -ganache, salt karamellsaus og smuldrebunn.