Møt Ingvild og Rafael

Ekte ostekjærlighet

Ingvild og Rafael har en stor forkjærlighet for ost. Og i ostebutikken og bistroen de driver sammen formidler de dette til lykkelige kunder.

Ostebutikken på Grünerløkka i Oslo oser av både ost og osteglede. Her kan man både handle og spise ost i alle varianter, gjerne med et glass vin til. Daglig leder Ingvild Rønneberg Kopperud og medeier Rafael Ardite Moreno byr på mengder av gjestfrihet og kunnskap, og det koselige, intime lokalet som fungerer som både delikatessebutikk og bistro, er stort sett fullt av mennesker og god stemning.

Lag en av Ostebutikken sine signaturretter, Moules au Roquefort, deilig blåmuggost og blåskjell.

Hvorfor endte dere opp i en ostebutikk?

Ost er det deiligste i hele verden, og vi har alltid vært glade i ost. Det er jo mye morsommere å selge noe du elsker. Etter flere år i restaurant-, bar- og butikkbransjen ville vi drive noe selv og for halvannet år siden overtok vi den lille ostebutikken.

Hvordan står det til i ostebutikken?

Vi har et stort utvalg av fransk ost i butikken. Alt fra veldig kraftige og modne varianter til myke, milde oster. Nordmenn er generelt glade i de mildere ostene og det er ingenting som sier at god ost må være voldsomt kraftig. Milde oster har mange subtile nyanser, ja, av og til kan du nesten smake hva kua eller geita har spist. God ost er som vin, den reflekterer territoriet. Vi prøver også å variere menyen ofte slik at det er mulig å få smake på nye oster og kombinasjoner.

Hvor finner dere inspirasjon?

Vi reiser mye og er alltid på jakt etter små, skjulte delikatessebutikker med stort osteutvalg. Vi er opptatt av smaker, men også tekstur, utseende og duft. Det er spennende med den enorme variasjonen. Selv om vi elsker fransk og spansk ost, følger vi selvfølgelig med på de norske produsentene.

Hva er det viktigste dere har lært om ost?

Osten går ikke ut på dato før du selv bestemmer det. Mange ser bare på datoen, men du må smake. Så lenge du liker osten, er den fin å spise. Det er også viktig å temperere osten før servering, og da holder det ikke med 15 minutter. Osten bør ligge ute i flere timer før servering.

Andre gode ostetips?

Mange oster gir jo fra seg en del lukt, så det er et poeng å pakke dem inn, for eksempel i en boks med plastlokk. I butikken har vi mange osteklokker og det er en flott måte å oppbevare osten på. Det ser lekkert ut og lukter ikke.

Hva er best å drikke til ost?

Drikk det du vil! Vi er motstandere av regler, så alt er lov. Bortsett fra cola. Cola får du ikke servert til ost her. Det viktigste er at du koser deg.

Hvordan lager dere det beste oste smørbrødet?

Vi har mange spennende varianter på menyen. Det er viktig å ha masse smør på brødet før all den gode osten. Comté og skinke er en klassiker, men ellers har vi varianter med Roquefort og ansjos, brie og pære, mozzarella, tomat og pesto og chevre, nøtter og honning.

Hva er ditt første osteminne?

Ingvild: Jeg husker at jeg satt på kjøkkenet som 4-åring og fikk smake på en bit Roquefort. Smaken var helt fantastisk og etter det ble jeg det rare barnet som alltid bestilte ostetallerken når vi var ute på restaurant. Ridder® er også noe jeg vokste opp med som fremdeles er en favoritt.
Rafael: Jeg vokste opp med et utvalg spanske oster, men det var først da jeg fikk smake en fransk camembert som liten at jeg skjønte at det var en spennende verden av ost der ute.

Favorittost akkurat nå?

Roquefort er alltid en favoritt, i tillegg går det mye comté, parmesan og brie, men nå når det er høst er det tid for Vacherin Mont d’Or. La osten ligge i treboksen og stikk hull i overflaten. Stikk ned urter og gni over et hvitløkfedd. Ha litt olivenolje, hvitvin og pepper på toppen. Varm i ovnen på 180 grader i 15 minutter. Osten blir herlig myk og digg å dyppe brød i. Til den lune osten serverer vi spekemat, kapers og andre godsaker. Det finnes knapt noe enklere eller bedre.

Hva slags ost serverer dere til jul?

Til jul kan man jo dra på litt og servere litt mer eksklusive oster. Langres, en hvitmuggost fra Champagne, Frankrike, med champagne til er jo helt perfekt. Og både Brillat Savarin og Brie de Meaux fylt med trøfler er fantastisk. Et helt hjul med brie eller camembert toppet med nøtter og honning er en veldig sosial måte å servere ost på og noe som er hyggelig i festsammenheng. Det er viktig å velge en ost mange liker slik at alle kan være med å nyte.

Hva slags tilbehør er best til ost?

Det finnes jo mange forskjellige ostesyltetøy å få kjøpt, men du kan også lage det selv. Vi lager en variant med fersken, aprikos, pistasjnøtter, tranebær og litt chili som er veldig god til de fleste oster. Urter og bær er også fint å server til, i tillegg til nøtter. Fersk timian er for eksempel spesielt godt til ost.

Hvordan skal man utvide osterepertoaret sitt?

Det viktigste er å prøve nye ting, så bruk gjerne litt tid i ostebutikken eller ostedisken. Snakk med de ansatte om hva du liker og be om å få smake på de forskjellige ostene. Ikke vær redd for å spørre om hjelp, det er jo derfor vi er her. Og så ber vi jo om at du støtter din lokale ostebutikk.

Ostebutikken finner du i Thorvald Meyers gate 27 på Grünerløkka i Oslo.