Hvordan få saftig ribbe med sprø svor

Her er 16 trinn til perfekt juleribbe. Følger du dette får du garantert sprø svor!

  1. Kjøp en ribbe med et godt fettlag under svoren. Det er nøkkelen bak sprø svor!
  2. Rute ribba i små terninger – 1x1 cm. Skjær godt ned i fettet, helt ned til kjøttet. Et godt tips er å bruke en tapetkniv.
  3. Krydre ribba 3 dager i forveien. Pakke inn i plastfolie og legge ribba med svoren ned i kjøleskapet. 
  4. Før steking: Ha ribba i en ildfast form. Legg en liten tallerken under ribba så svoren spriker. Og hell vann i formen. For sprø svor er det viktig at fett og vann renner av svoren.
  5. Pakk den ildfaste formen inn i aluminiumsfolie. Dette er viktig for å dampe ribba slik at svoren blåser seg opp. Stek på 230 °C i 1 time. Bruk over- og undervarme.
  6. Ta ribba ut av ovnen, senk temperaturen til 200 °C. Fjern folie og tallerken.
  7. Nå er det viktig at ribba ligger rett i formen for å få et jevnt resultat. Bruk eventuelt små baller med aluminiumfolie for å rette opp ribba.
  8. Stek i 1-1,5 time.  

    NB: Steketid for sprø svor avhenger av fettlaget under svoren, så vær tålmodig.

    • Steketid på ribbe med 0,5 cm fettlag: 2 t 25 min
    • Steketid for ribbe med 2 cm fettlag: 1 t 45 min
  9. Ikke øs over kraft.
  10. Åpne ovnen hvert 10. minutt for å slippe ut fuktighet.
  11. Siste halvtimen: Slå over til varmluft.
  12. Siste 10 minutter: Bruk en tresleiv og sett ovnsdøra på gløtt. (NB: noen ovner slår seg av om man åpner døren. Da må du heller ha døren lukket).
  13. Blir noe av svoren ferdig før andre områder av svoren? Legg litt aluminiumsfolie over ferdig svor mens du steker videre.
  14. Er ikke ribbesvoren sprø nok: Skru på grillelementet, men følg med. Ikke gå fra ovnen! Det går fra perfekt resultat til brent på 10 sekunder.
  15. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer den opp.
  16. Legg ribba opp ned og del opp ribba mellom bena.

Kommentarer

  Legg til kommentar