Lussekatter med Kesam® Vanilje
jul

Dette visste du ikke om Lucia og lussekatter

Vi gir deg Norges mest brukte oppskrift på lussekatter og bakgrunnen for hvorfor vi feirer Lucia.

I disse dager feirer store og små Luciadagen over hele landet. De fleste barnehager og skoler feirer Lucia, og noen har også en feiring hjemme på selve dagen, 13.desember.

Luciadagen setter virkelig julestemningen for mange av oss, med søte barn i hvite klesdrakter, som går i tog og bærer lys mens de synger Luciasangen. Her finner du den beste oppskriften på lussekatter. Vi har også en glutenfri oppskrift på lussekatter.

Bak lussekatter med familien

Gi barna noen enkle oppgaver når deigen skal lages, som å veie, måle og smake. Da blir bakingen enda morsommere! For å få den rette stemningen i huset kan dere gjerne sette på Luciasangen mens dere baker.

Hvem var Lucia og hvorfor går stjerneguttene i toget?

Selv om vi ser på Lucia som en førjulsfeiring, har det egentlig ingenting med jul eller advent å gjøre.

Selve Santa Lucia var en katolsk helgen som led martyrdøden på Sicilia på 300-tallet etter Kristus. Hun viet livet sitt til å spre det kristne budskapet, etter at moren på mirakuløst liv overlevde en ellers dødelig sykdom.

Jenta ble angitt som kristen av en forsmådd frier, og for det skulle hun brennes på bålet. Lucia overlevde som ved et under, men ble senere drept med et sverdhugg.

Historien forteller at en liten stallgutt, som var vitne til drapet, også ble drept. Så når Luciaprosesjonen går, er det egentlig både Lucia og denne lille stallgutten vi minnes. Først går Lucia og hennes terner, deretter stjerneguttene.

Feiring av Luciadagen i Skandinavia

På Luciadagen går barna i Luciatog, og alle er kledt i hvitt. Først i toget går Lucia med lys i håret. Deretter går ternene hennes med lys i hendene, og tilslutt stjerneguttene med sine stjerner.

Luciatradisjonen er sterkere i Sverige enn i Norge, og i nabolandet feires Luciadagen i større grad blant voksne og i hjemmet. Luciafeiringen kom til Norge da en økende andel svenske gjestearbeidere kom til landet.

I de skandinaviske landene er det blitt vanlig å feire Lucia den 13. desember. Etter den gamle tidsregningen, da året hadde ti måneder, var dette årets lengste natt, Lussi Langnatt.

Det var natten da man måtte brenne lys natten gjennom og minst én i huset måtte våke for å holde vettene unna. Denne natten kunne dyrene snakke og vann kunne forvandles til vin. Unge piker kunne få se sin fremtidige ektemake dersom de fastet og tusser og troll dro fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk.

"Visste du at..."

… Luciadagen trolig er en blanding av en førkristen hyllest til lyset (luc som betyr lys), og feiring av den kristne helgenen Santa Lucia?

… i Norden trodde man at natten til 13.desember var en veldig mørk og farlig natt. Derfor ble natten kalt Lussinatt etter Lucifer, og ikke Lucia?

… ifølge den gamle julianske kalenderen var faktisk Lussinatt årets lengste og mørkeste natt?

… og at Lucia først kommer når Lussinatten er over og hun stiger over tersklene med lys i håret og jager mørket bort?

... den hvite Lucia-drakten er til minne om den hvite kjortelen Lucia bar da hun skulle brennes på bålet?

… Luciasangen opprinnelig kommer fra Napoli i Italia?

…. og at sangen egentlig ikke har noe med den kristne helgenen Santa Lucia å gjøre?

Teksten til Lucia-sangen

Svart senker natten seg i stall og stuer
Solen har gått sin vei, skyggene truer
Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys
Sankta Lucia, Sankta Lucia

Natten er mørk og stum. Med ett det suser
I alle tyste rom som vinger bruser
Se på vår terskel står, hvitkledd med lys i hår
Sankta Lucia, Sankta Lucia

Del denne artikkelen