Håndkle og blad
Helstekt kalkun med waldorfsalat

Årets nyttårsmeny

Juleribba er spist. Det er på tide å planlegge nyttårsmenyen. Vi har satt opp tre forslag til trerettere med tilhørende vintips, som alle avlutter året på en særdeles smakfull måte.

Kun det beste er godt nok på årets siste aften. Velg den nyttårsmenyen som frister mest eller sett sammen din egen.

Nyttårsmeny 1

Her starter vi kvelden med en herlig Jordskokksuppe med kamskjell.

Oppskrift på Jordskokksuppe med kamskjell

En ung og frisk riesling kan passe fint her, for eksempel en riesling kabinett med restsødme. Tysk riesling fra Rheingau eller Pfalz er et godt valg.

Deretter venter nyttårsaftenklassikeren over alle, nemlig helstekt kalkun. 

Oppskrift på Helstekt kalkun med waldorfsalat

Til kalkun kan en fyldig chardonnay være et godt valg, for eksempel fra Burgund eller fra den nye verden - gjerne lagret på eik. Hvis man foretrekker rødvin, kan for eksempel en Barbera passe bra, eller en lett og frisk Rioja.

Dette herlige måltidet avsluttes av en av våre "bestselgere", en sjokoladefondant servert med nypisket krem. 

Oppskrift på sjokoladefondant

Sødmen i vinen skal være høyere enn sødmen i desserten, hvis ikke vil vinen virke syrlig. Så en søt dessert krever en søt vin. Prøv sterkvin som Maury eller tawny portvin.

Nyttårsmeny 2

Vi starter denne menyen med Crudo med laks og avokado.

Oppskrift på Crudo med laks og avokado

Vin til rå fisk, sashimi og sushi er et kapittel for seg selv, men riesling eller gewüztraminer kan passe bra. Hvite viner med en sommerlig, frisk sitrusduft og-smak, som Chablis, Sancerre og Muscadet sur lie er noe du bør vurdere. Musserende og tørr champagne, gjerne lys rosè, er også utmerket drikke til rå fisk.

Herfra går vi på en fantastisk og mør reinsdyrstek servert med kremet viltsaus og usedvanlig gode smørstekte pærer.

Oppskrift på Reinsdyrstek

Vin til vilt bør være kraftig og smaksrik med en intens bouquet og tett farge. Jo mer sødme i kjøtt og tilbehør, desto bedre passer en vellagret vin. Her kan en moden Chianti, Nobile, Brunello eller en moden burgunder være et godt valg.

Det er dessertklassikeren karamellpudding som får æren av å runde av dette menyforslaget.

Oppskrift på karamellpudding

En vin med god sødme og syre vil fungere godt til karamellpuddingen. Tokaij fra Ungarn, som har en flott og balansert preg av tørket frukt, aprikoser og gul frukt kan være et godt valg. Eller prøve en Pineau de Charente fra Frankrike. hetviner som portvin og madeira er klassisk til de fleste varianter av dessertpuddinger. Visse typer av sherry, marsala og forsterkede muscater kan også fungere utmerket.

Nyttårsmeny 3

Vi har latt en utrolig god Kremet rotgrønnsaksuppe få lede an det tredje menyforslaget.

Oppskrift på Kremet rotgrønnsaksuppe

En kremet suppe krever en syrlig hvitvin. Så viner basert på druene Riesling eller Grüner Veltiner vil være gode valg.

Den blir etterfulgt av en av eksklusiv stekt kveite som serveres med en fantastisk, hjemmelaget hollandaisesaus.

Oppskrift på Stekt kveite med hollandaisesaus

En Pouilly-Fumé fra Loire i Frankrike kan være super til denne retten. Vinen skjærer gjennom fete sauser og den har lett røkaroma og et vegetalt preg som passer godt. Alternative viner er hvite Bordeaux, Suvignon Blanc fra New Zealand elelr Sanscerre (som er fra samme område som Pouilly-Fumé).

Til slik kost trengs en søt avrunding. Derfor anbefaler vi en lekker og festpyntet italiensk fløtepudding, nemlig Sitron-pannacotta med ovnsbakte bær, som kveldens siste rett før fyrverkeriet og champagnekorkene står i taket.

Oppskrift på Sitron-pannacotta med ovnsbakte bær

Klassisk dessert krever klassisk vinfølge. En passito vil være et godt valg her, men en portvin, for eksempel en Late bottled vintage vil også fungere bra.

Når du skal lage en treretter er det viktig at du beregner god tid til matlagingen. Det aller hyggeligste er om du får noen til å hjelpe deg og dermed gjøre "kokkeleringen" til en hyggelig og sosial aktivitet.Uansett valg av rett - lykke til med måltidet og GODT NYTTÅR!

Håndkle
kommentar

Kommentarer

HåndkleBlått hjerteKjærlighet i god mat