Dahl

Dal

7
122
Enkel90 min
Dal, daal eller dahl, er en indisk linsegryte som er både sunn, billig og mettende. Retten er deilig krydret med eksotiske smaker.

Ingredienser

Antall porsjoner

  • 500 g
    ukokte gule linser
  • 2 l
    vann
  • 200 g
    ukokt ris , kan sløyfes
  • 2 stk
    løk
  • 3 stk
    grønn chili
  • 6 stk
    tomater
  • 5 stk
    hvitløksfedd
  • 2 cm
    ingefærrot
  • 2 ss
  • 2 ts
    malt spisskummen
  • 2 ts
    garam masala
  • 2 ts
    gurkemeie
  • 1 ½ ss
    malt koriander
  • 4 dl
    grønnsaksbuljong
  • 1 ts
    salt
  • 1 ts
    pepper
  • 1 dl
    frisk koriander

CHAPATI

  • 4 dl
    sammalt hvete, fin
  • 2 dl
    sammalt rug, grov
  • 3 dl
    hvetemel
  • 1 ts
    salt
  • 4 dl
    vann

SALAT

  • 1 stk
    rødløk
  • 1 stk
    lime
  • ½ ts
    salt
  • 2 stk
    hjertesalat
  • ½ stk
    agurk
  • 2 ss
    olivenolje

TIL SERVERING

Slik gjør du det

  1. 1

    Lag chapati ved å kna mel og salt med vann til en litt hard brøddeig. La deigen hvile under et klede i ca. 10 minutter. Del deigen i emner og kjevle ut til runde tynne leiver.

  2. 2

    Stek på begge sider i en varm, tørr stekepanne, ca. 2 minutter på hver side, men snu de gjerne ofte slik at de ikke blir brent. Oppbevar brødene under et varmt, fuktig kjøkkenhåndkle slik at de holder seg myke fram til de skal serveres.

DAHL

  1. 3

    Skyll linsene godt og kok dem møre i vann, ca. 25 minutter. Rør i linseblandingen så de blir litt most. Spe med litt ekstra vann om det koker tørt.

    Tips

    Hvis du bruker hermetiserte linser går det raskere, da kan du droppe kokingen og bare vende dem inn i gryten til slutt.

  2. 4

    Kok ris etter anvisningen på pakken. Sil av vannet og la risen dampe fra seg.

  3. 5

    Hakk løk, chili og tomater og finhakk hvitløk og ingefær. Fres løk, chili og ingefær i smør i ca. 5 minutter til mykt og gyllent. Tilsett tomater, hvitløk, spisskummen, garam masala, gurkemeie, koriander og grønnsaksbuljong og kok i ca. 15 minutter.

  4. 6

    Vend inn de kokte linsene i gryten. Spe eventuelt med litt vann hvis konsistensen er for tykk. Kok opp og smak til med salt og pepper.

  5. 7

    Rør inn halvparten av korianderbladene og dryss resten på toppen. Server med yoghurt, limebåter, ris, chapati og salat.

SALAT

  1. 8

    Finsnitt løk og mariner i limesaft og salt, ca. 10 minutter. Riv salat i biter, del agurk i skiver og vend med marinert løk og olivenolje.

Tips

Server gjerne vanlig nanbrød til i stedet for chapati, eller godt brød med smør.

Del denne oppskriften: