Familien Nygård Havre som jobber for å kutte ned på matsvinn.

Slik kan du og familien din kaste mindre mat

Hvert år kaster norske husholdninger over 217.480 tonn med mat. Men med små grep kan du og familien din få bukt med matsvinnet hjemme.

En som har prøvd å redusere matsvinnet er tobarnsmor Mette Nygård Havre. Til daglig driver hun Facebook-gruppen «Spis opp maten» hvor man kan finne inspirasjon og motivere hverandre til å bruke opp matrestene hjemme.

– Det er trist at det er vi forbrukere som kaster mest mat. Men det gir meg også håp om at vi kan snu trenden. Hvis hver og en av oss bestemmer seg for å ha mer fokus på å spise opp maten vi handler inn og å kaste mindre, så klarer vi det. Her er det viktig å motivere hverandre til bevisste handlinger, sier Nygård Havre.

Tobarnsmoren mener det kan være utrolig enkelt å kutte matsvinnet med små endringer i hverdager.

Planlegging er alfa og omega for å redusere matsvinn

– Ha oversikt over hva du har i kjøleskap og tørrskap og skriv handlelister for hele uken. Pass også på at meierivarer kommer raskt fra kjøl i butikk til kjøleskap hjemme. Da holder matvarene lenge. Bruk sansene og ikke bry deg så mye om datomerkingen.

Mange familier har travle hverdager og dermed lite kontroll over hva de kjøper inn av mat og hva de allerede har i kjøleskapet. Nygård Havre mener det det burde informeres mer om hvor stort klimaavtrykk matsvinnet har. 

Mindre matsvinn er bra for økonomien din

– I de fleste familier er det rester fra middagen det kastes mest av. Dette er både den dyreste maten og den mest negative når det gjelder klimaavtrykket. En skulle jo tro at om folk både kan spare noen kroner og samtidig gjøre noe bra for miljøet, så vil de redusere matsvinnet sitt. Økonomiske insentiver hjelper ofte!

Du kan lese mer om hva TINE gjør for å redusere matsvinn her.