– Innovasjonsevnen til norske bønder imponerer

Byjenta Lise fant kjærligheten på landet og flyttet på gård. Hun ante ikke at hun kom til en innovasjonsbedrift.

 Jeg er imponert over innovasjonsevnen til den norske bonden, sier Lise Thorsø Mohr.

Hun driver gård i Fredrikstad kommune sammen med ektemannen Gustav Thorsø Mohr. Han er sjette generasjon på gården. Lise er egentlig byjente.

– Jeg er oppvokst i hus i Fredrikstad by og ble først bonde da jeg flytta ut på gården sammen med mannen min. Etter hvert som jeg ble kjent med flere bønder, ble jeg imponert over innovasjonsevnen til den norske bonden, forteller Lise Thorsø Mohr.

Robot-pionerer

Lise og ektemannen var tidlig ute med å ta i bruk melkerobot. I disse dager er det tiårsjubileum for melkeroboten deres, som håndterer en kvote på 700 tonn i året.

 Melkeroboten har gjort gårdsdriften mer effektiv. I tillegg har den gjort hverdagen mer fleksibel, både for oss og kuene. Kuene går og blir melket oftere enn før melkeroboten kom. Dette har ført til at de produserer mer melk og trives bedre. Blant annet har vi omtrent ikke jurbetennelser på kuene våre lenger, sier Thorsø Mohr.

Norge i verdenstoppen

Mange norske bønder gjør som Lise og mannen, og satser tungt på teknologi for å effektivisere jordbruket. En av tre melkeliter i Norge er i dag melket med robot. Dette fører Norge opp på verdenstoppen i robotmelking. Forskere fra landbruksdirektoratet, Bioforsk og NMBU mener at halvparten av all norsk melk vil bli melket med robot innen få år. TINE Rådgiving jobber for at teknologiutviklingen i jordbruket skal fortsette.

– Hjulene ruller. Bøndene viser satsingsvilje og er åpne for ny teknologi. Vi følger opp bønder som nylig har kjøpt seg melkerobot og bistår med utbygging og moderniseringsplaner av gårder, forteller Harald Volden, leder for TINE Rådgivning og fag- og systemsjef i TINE.

Avlsarbeid for roboter

For å møte fremtiden driver TINE også med avlsarbeid. Avlsarbeidet sørger for friske kyr som kan nyte godt av melkeroboter og derfor levere mer melk.

– Vi avler frem kyr med spener som passer inn i melkerobotene. Dette sikrer at kuene kan gå inn i roboten og bli melket når det passer dem, uten hjelp av bonden. Vi ser at kyr som har tilgang på en melkerobot blir melket inntil fire ganger per dag istedenfor to ganger, som har vært det tradisjonelle. Dette fører til at melkeproduksjonen øker, forklarer Volden.

Fornøyde dyr = bedre mat

At dyra er friske og fornøyde, bidrar til at kvaliteten på de produktene du og jeg kjøper i butikken er god, og at maten som er laget av melk fra norske TINE-kuer er trygg.

– TINE har kontroll på hele produksjonskjeden sin. Forbrukerne kan være helt trygge på at melka har det innholdet den skal ha, er melket av friske dyr og ikke inneholder noen form for fremmedstoffer eller antibiotika, sier Anne Cathrine Whist, som er veterinær i TINE.