Gård i Sør-Lyngdal

Gourmet-gress til norske kuer

Det er med kuer som oss mennesker: feil diett, altså gress med feil kvalitet, påvirker fordøyelsen og helsetilstanden.

Gress er ikke gress. Kuer blir nemlig «gæren i magen» av å spise dårlig gress. Og sammen med TINE skal nå forskere på Ås finne ut hva slags gress norske kuer tåler best.

Været kan ødelegge

Liv Torunn Mydland er forsker ved forskningssenteret Foods of Norway på Ås, et forskningssenter som samarbeider med TINE og andre næringsaktører. Hun forsker på løsninger for å kunne gi norske kuer høykvalitetsgress – når som helst. For det er ikke gitt at naturen sørger for kvalitetsleveranser til enhver tid.

- Vi har jo mye vær i Norge, humrer Mydland. - Og det er slett ikke sikkert bonden kommer seg ut på jordet og får slått gresset når det er mest ideelt å slå. Spesielt på Vestlandet kan regnvær føre til at gresset blir høstet for sent, sier hun.

For mye fiber

Gress som er høstet for sent, inneholder mye fiber. Det er ikke bra for kua.

- Kua har en vom på 100 liter, med masse bakterier som bryter ned gresset. Men hvis det er for mye fiber i gresset blir det ufordøyelig i kuvomma. Hvis ufordøyd gress blir liggende for lenge i vomma, spiser ikke kua nok. Det påvirker helse og produksjon, som igjen påvirker miljøet - fordi kua skiter mer, forklarer Mydland.

Tester ulike typer gress

Sammen med TINE skal Mydland og andre forskere ved Foods of Norway teste hvordan norske kuer fordøyer gress av ulike typer kvalitet. Målet er å finne frem til det gresset som er best for kuas fordøyelse. Altså å øke fordøyeligheten til fôr som i utgangspunktet ikke er optimalt.

- Sammen med TINE har vi et prosjekt der vi sanker inn gressfôr av ulik kvalitet fra hele landet. Så legger vi gressprøver inn i vomma på kua for å teste fordøyeligheten. Vi får en veldig detaljert analyse av det fôret kua ikke klarer å fordøye. Deretter ser vi hvilke enzymer som bryter dette fôret ned, sier Mydland.

Tanken er å tilsette enzymer enten i gresset eller i kuas øvrige fôr, slik at disse enzymene hjelper til med å bryte ned gresset i kuas vom.