Mor og to døtre samlet ved frokostbordet.

TINE ønsker å bidra til bedre folkehelse

TINE er til stede i alle kjøleskap, på de fleste frokostbord og i svært mange matpakker. Våre produkter står for opp mot en femtedel av kaloriene nordmenn får i seg gjennom dagen.

For høyt inntak av salt, sukker og mettet fett er utpekt å være de største truslene mot folkehelsen, både globalt og i Norge. Overvekt og fedme er et betydelig problem i vårt samfunn. De menneskelige og samfunnsmessige belastningene er sterkt økende. Som stor næringsmiddelprodusent tar TINE dette på alvor, og ønsker å bidra til et sunt, variert og balansert kosthold i befolkningen.

TINE har både ressursene, lokal forankring og troverdighet for å bidra til en bedre folkehelse. Vi skal spesielt arbeide med å gjøre det enklere for forbruker å få bedre balanse i kostholdet, mer av de gode og viktige næringsstoffene og mindre sukker, salt og fett i det daglige kostholdet. Vi skal også jobbe aktiv med å heve befolkningens kunnskap om hvordan kombinasjonen av fysisk aktivitet og sunt kosthold bidrar til god helse.

I verdensklasse på lite salt

Ola nordmann får i seg dobbelt så mye salt som anbefalt, og myndighetenes målsetting er at inntaket skal halveres. Ferdigvarer og halvfabrikatene står for over tre firedeler av saltet vi spiser. Selv om brød- og kjøttvarer er de matvarekategoriene som bidrar mest har også TINE måttet ta saltutfordringen på alvor. TINE har gjennom reduksjon av salt i ost bidratt til reduksjon av nordmenns inntak av salt med omkring 2000 tonn siden midten av 1980-tallet. I 2015 reduseres inntaket ytterligere med 30 tonn årlig ved at vi reduserer mengden salt i smør.

Ikke lenger like søt

Ikke minst takket være nedgangen i brusdrikking har nordmenns inntak av tilsatt sukker gått betydelig ned de siste årene. Inntaket er likevel fortsatt høyt i enkelte grupper. Langsiktig arbeid og gradvis reduksjon i tilsetningen av sukker har gjort at yoghurt i Norge tradisjonelt er mindre søt enn i andre land. Ikke alle er heller klar over at dagens Sprett-yoghurt er tilsatt mindre enn halvparten av sukkeret sammenlignet med barneyoghurten som fantes på markedet på 90-tallet.

Med Go’morgen Zero og 90 kcal i 14-serien er TINE blitt leverandør av produkter som er søtet med søtstoff i stedet for vanlig sukker. Mottakelsen i markedet viser at dette er kjærkomne alternativ for dem som av ulike grunner vil redusere på inntaket av kalorier, eller som må være spesielt nøye med å holde blodsukkeret jevnt, uten å gi slipp på søtsmaken.

Ikke ett fett

Meieriprodukter bidrar med om lag 40 prosent av det mettede fettet i kosten, noe som gir TINE et spesielt ansvar. At inntaket av ost har økt fra 15 til 18 kilo per person fra 1999 til 2013 er medvirkende til at nordmenn får i seg stadig mer mettet fett, noe som bekymrer myndighetene.

Synet på mettet fett blir stadig mer nyansert. Mettet fett kan påvirke helsen både i positiv og negativ retning. Dette er avhengig av hvilken matvaregruppe det kommer fra, og hvordan det er bygget opp. Melkefett inneholder fettsyrer som kan være uheldige for kolesterolet, men også kortere mettede fettsyrer som kan ha mer positive effekter. Videre ser man at de ulike matvarene inneholder komponenter som gjør at man ikke kan forutsi effekten på helsen bare ut fra hvor mye de tilfører av ulike næringsstoffer. Ost har for eksempel en annen effekt på kolesterolet enn om man gir tilsvarende mengde mettet fett i form av smør. Forskningen vise da også at de med høyere inntak av mettet fett ikke nødvendigvis har dårligere helse enn de som får i seg mindre.

TINE følger utviklingen nøye. Vi ønsker å bidra til bedre folkehelse ved å gjøre det enklere for forbruker å velge et sunt og balansert kosthold.