Hermans økologiske hemmelighet

Når Herman Hørsand dyrker økologisk gress til melkekyrne sine hjemme på Stange, har han flere tusen hjelpere rett under føttene sine.

– Her har vi en fin en.

Firebarnsfaren og melkebonden Herman Hørsand graver neven ned i jorda og løfter opp en fin, kravlende meitemark. Vi står i den frodige enga hans hjemme på familiegården i Ådalsbruk i Stange, midt i det åpne Hedmarkslandskapet. 

TINE Økologi, Hørsand går på Løten

– Disse småkrypene her er viktige hjelpere på gården vår. Når jeg driver økologisk, må jeg utnytte alle naturens metoder for å holde jorda næringsrik. På de økologiske gårdene finner du ekstra mange insekter, smådyr og mikroorganismer i jorda. De hjelper oss å bryte ned gamle planterester, slik at de blir næring for nye planter.

Herman har drevet økologisk melkeproduksjon siden 2011, og er lidenskapelig opptatt av hva jorda inneholder. Tar du en tur på åkeren sammen med ham, lærer du mye om hvordan næringsstoffene på gården går i sirkel: Fra jorda til dyra og tilbake til jorda igjen.

Gjødsel fra møkkakjelleren

– Som økologisk bonde bruker jeg ikke kunstgjødsel, og må dermed gi jorda næring på andre måter. Og det viktigste er næringen jeg får fra kyrne, altså husdyrgjødsel fra møkkakjelleren, sier Herman.

– Den lukter ikke så godt, men inneholder masse planterester og næringsstoffer som er viktige for det som skal vokse og gro her. Dette organiske materialet må bearbeides for at frøene og røttene skal få nytte av det. Og det er her meitemarken og de andre småkrypene kommer inn i bildet.

Næringsstoffene på gården går i sirkel: fra jorda til dyra og tilbake til jorda igjen

Vi rusler i gresset som er helt klart til innhøsting. Det skal bli til god mat for melkekyrne, men det er mer enn gress på denne enga. Hvite og lilla blomster dukker opp tett i tett ute i det grønne.

– Kløveren er en virkelig superplante for oss som lager fôr til kyrne. Den er saftig og fin å ha på menyen, men den gjør masse nytte for seg allerede før den høstes, røper Herman.

Hermans hemmelige triks

Det hemmelige trikset handler om å fange nitrogen. 

– Nitrogen er viktig næring til plantene. Dette grunnstoffet finnes i lufta rundt oss, som økobonde er jeg avhengig av planter som tar nitrogen fra lufta og får det ned i jorda. Der nede er det masse små dyr som omdanner gassen til plantenæring. Kløver, erter og andre belgvekster er gode på slikt, og blir naturens egne gjødselfabrikk, forteller Herman.

Alt han gjør med jorda, handler om å øke næringsinnholdet på naturens egne måter – så avlingene blir best mulig. Én av metodene kalles vekstskifte. Herman tar oss med bort til en åkerlapp i skogkanten, der erter og bygg står tett i tett.