Økologi

I TINE er det økologiske landbruket en viktig, alternativ driftsform – og en verdifull læringsarena for bærekraftig landbruk. Vi ønsker at du skal få vite mer om hva økologi handler om: det viktige samspillet mellom dyr, natur og mennesker ved våre økologiske gårder. Og om alternativene neste gang du står foran melkedisken.

8 fakta om økologisk melkeproduksjon

Velger du økologiske meieriprodukter? Her finner du fakta om TINEs økologiske melkeproduksjon.

Her er melkebondens metoder

Du vet allerede at økologiske bønder verken bruker sprøytemidler eller kunstgjødsel når de dyrker jorda. Men hva gjør de i stedet?

Norske melkekyr i verdenstoppen

Tallene forteller at melkekvaliteten aldri har vært bedre, dyra blir friskere, bruken av antibiotika er lavest i verden og gjennomsnittlig utslipp fra norsk melkeproduksjon er lavere enn for Europa og for verden totalt*. Dette er vi stolte av!

Møt noen av våre øko-bønder

Inger-Lise om barnefamilier: Det skjer noe!

Det var kalvene som fikk Inger-Lise Ingdal til å legge om til økologisk melkeproduksjon. Nå gleder hun seg over at flere barnefamilier legger om handlevanene sine.

Stig mikser grønnsaker i melkefjøset

Når det er tid for frokost hos melkekyrne til økobonden Stig Gammelsrød, får de servert hans egen spesialmiks med både maiskolber, bønner, erter, korn og gress.

Hermans økologiske hemmelighet

Når Herman Hørsand dyrker økologisk gress til melkekyrne sine hjemme på Stange, har han flere tusen hjelpere rett under føttene sine.

Film - Økologisk hverdag på Hørsand gård i Stange

Herman Hørsand driver Hørsand gård i Stange:
– Som melkeprodusent er jorda min viktigste ressurs. Det er her jeg dyrker den maten kyra spiser, det er her næringen deres kommer fra.

Film - Økologisk hverdag på Ingdal Øvre gård

Inger-Lise Ingdal driver Ingdal Øvre gård i Agdenes:
– Som økologiske bønder tenker vi litt annerledes og gjør ting på litt andre måter. Jeg merker at det skjer noe nå. Den nye generasjonen bønder er genuint interessert i økologiske metoder. Det gleder meg langt inn i hjerterota.

Film - Økologisk hverdag på Bjølsund gård

Stig Gammelsrød driver Bjølsund gård i Rygge, Østfold:
– På økologiske melkegårder skal dyra ha ekstra mye plass, mer utetid og mer tid med kalvene. Det å velge økologisk handler ikke bare om jorda, det handler også om dyra.