ALT DU TRENGER Å VITE OM RØMME I PAPPBEGER

Her får du svar på de vanligste spørsmålene vi får om det nye TINE Lettrømme pappbegeret.

Like bra smak, holdbarhet og funksjonalitet 

Er det akkurat samme rømme som var i plastbegeret? 

Det er akkurat det samme innholdet som i den tidligere emballasjen.

Hvordan er holdbarheten?

Produktet har akkurat like god holdbarhet som før. Best før, men også ofte god etter!

Påvirker emballasjen smaken? Smaker den papp?  

Nei, rømmen har den samme gode smaken som før. Vi har også gjort mange tester som viser at rømmen er like god etter at den har godt ut på dato.  

Blir det mer matsvinn?  

Det er like lett å tømme beger som før, for eksempel med en skje eller en slikkepott. Vi ser at det sitter igjen litt rømme på oblatet, men det håper vi dere skraper av og bruker i maten. Nam!

Er begeret like stabilt? Og hva med lokket? 

Begeret er stabilt og robust. Lokket kjennes litt annerledes ut, men sitter godt på og tar godt vare på produktet. 

Et mer bærekraftig og miljøvennlig beger

Er det nye pappbegeret egentlig mer miljøvennlig? 

Vi har brukt masse tid på å finne ut av hva som er det beste alternativet. Denne emballasjen har 36% mindre Co2 utslipp enn plastbegeret vårt, og det er derfor vi mener det er mer miljøvennlig.  

Vi sparer nesten 10 gram plast per beger i forhold til vår emballasje i dag. Hvis vi lykkes med denne emballasjen har TINE flere produkter vi kan tenke oss å legge over til denne emballasjen. Total har vi estimert at vi da kan spare ca. 500 tonn plast per år.

Hvem er det som hevder det er mer miljøvennlig?

Vi har brukt et eksternt analysebyrå for å få utført en livsløpsanalyse (LCA analyse) av emballasjen vår. Denne forteller oss om emballasjens totale miljøpåvirkning. Her kommer pappbegeret veldig mye bedre ut når det gjelder klimagassutslipp.Sammenligner vi med dagens plastbeger har pappbegeret ca. 36 prosent mindre Co2-utslipp per beger. Husk at ingen emballasje skal havne i naturen! Det er viktig at du resirkulerer begrene sammen med papp og papir.

Kartongbeger kommer best ut med hensyn til klimagassutslipp (kg/CO2-ekv) fordi plastvekten er lavere sammenliknet med dagens plastbeger samt at klimafotavtrykket knyttet til produksjon av fiberbaserte materialer er betydelig lavere sammenliknet med produksjon av plast (fossilbasert).  

Pappbegeret har mindre Co2-utslipp fordi begeret består av 80 % papp og 20 % plast. I tillegg er klimaavtrykket knyttet til produksjon av papp og fiberbaserte materialer veldig mye lavere sammenliknet med produksjon av plast og fossilbasert materialer.  

Beregninger på klimagassutslipp forutsetter at du spiser opp all rømme og creme fraiche tilsvarende det du gjør med alle dagens beger. Redusert matsvinn er fortsatt det viktigste for et godt klimabidrag. 

Er det ikke 100% papp? Hvorfor er det plast i? 

Nei, produktet er ikke 100% papp. Det må være litt plast i emballasje for å beskytte mot smuss, fukt og for å ta vare på produktet gjennom hele holdbarhetsperioden. Begeret og lokket har mindre enn 20% plast.  

Vi bruker inntil videre et plastoblat for å lage et tett beger. På sikt håper vi at det også finnes trygge løsninger for oblat i papir (men også de vil inneholde noe plast). 

Er det ikke da bedre med et rent plastprodukt som kan gjenvinnes? 

Et rent plastbeger er bra om det blir resirkulert og brukt til annen plastprodukter, men plast er fortsatt mer energikrevende å produsere enn kartong/papp totalt sett. 

Er det bedre å hogge ned skog for å lage emballasje? Men hva med avskoging?  

Vi trenger absolutt å bevare skog og trær for at planeten skal holde seg frisk. 

Vår leverandør av pappbegeret og lokket er PFEC sertifisert. PEFC-logoen er et globalt anerkjent varemerke. Merket gjør at bedrifter, forbrukere, skogeiere og andre interessenter kan identifisere og markedsføre produkter som er laget av råstoff fra sertifisert, bærekraftig drevet skog. Vil du vite mer om PFEC gå inn på nettsiden https://www.pefc.no/ 

Slik resirkulerer du pappbegeret

Hvordan skal den kastes/resirkuleres?  

Begeret sorteres i papp og papiravfallet ditt. Sørg for at det er rent og tørt før du kaster det! 

I noen kommuner sorteres alle typer papp, papir og kartong samlet, mens andre skiller mellom ulike undertyper som bølgepapp, drikkekartong, papir og emballasjekartong. 

Sjekk hvordan det skal sorteres i din kommune på sortere.no/  

Kan den kastes i naturen? Hvis det et plastbelegg på pappen, hva skjer om disse havner i havet? 

Nei, uansett hva emballasjen er laget av skal det ikke kastes i naturen.  TINE er medlem av Grønt Punkt Norge og vi er med på å finansiere returordninger i Norge. Vil du vite mer om returordninger eller Grønt Punkt sitt arbeid kan du gå inn på grontpunkt.no 

Hvor rent må begeret være før det kastes?  

Skyll den før du kaster den, slik at produktrestene er borte. Vil du vite mer kan du følge Grønt punkt.