tine.no
Dame slapper ved et vann etter treningsøkt

Slik merker du treningsfremgang

Det kan være virkelig tungt å starte opp med trening dersom du er helt utrent. Trøsten er at jo lavere nivå du begynner på, desto raskere vil fremgangen merkes.

Det er få ting som er så givende som å merke at treningen går lettere. En slik følelse av mestring er fantastisk å kjenne på og bidrar til videre motivasjon! Det er likevel slik at du etter noen uker og måneder når et punkt der du må regne med at framgangen stanser litt opp. Her er det viktig at du legger inn litt ekstra innsats for å komme over kneika!

Dame jogger i parken

Heldigvis vil ikke dette koste deg noe mer smerte enn da du startet opp. Du er i bedre form og har antakelig flyttet smerteterskelen din noe oppover. Pass på at din egen smerteopplevelse ikke blir sterkere enn før slik at du fortsatt får drevet positiv læring for kroppen.

Praktiske råd når du begynner å trene

  • Velg en enkel aktivitet som krever minst mulig dyrt utstyr. Hvis du etter hvert finner ut at du trives godt med denne aktiviteten, kan du kjøpe mer spesialisert utstyr.
  • Velg en aktivitet der du kan starte hjemmefra.
  • Hvis du synes det er litt tungt å trene alene, finn en venn eller venninne å trene sammen med.
  • Som nybegynner kan det være vanskelig å trene i grupper. Du utsettes for et press med tanke på intensitet, lengde, utstyr og så videre. Hvis du er helt utrent anbefaler vi deg å starte med litt prøving og feiling på egenhånd eller sammen med en kompis på samme nivå.
  • Vi er skeptiske til detaljerte treningsprogrammer. Folk følger dem ofte til punkt og prikke, uten å bruke eget skjønn. Og når de ikke greier å følge dem, straffes de med skyldfølelse og misnøye. Treningsprogrammet bør ha rom for avvik.
  • For kvinner som trener løp, aerobics og lignende kan det være nødvendig med en god sports-bh. Denne demper belastningen på brystene og gjør treningen mer behagelig.

Å skifte mellom aktiviteter

De fleste typer trening er nokså spesifikk. Det betyr at dersom du har opparbeidet deg en god langrennsform i løpet av vinteren, så har du fått veldig god trening av årenett, hjerte og lunger og av de musklene som brukes i langrenn. 

Dersom du begynner å sykle eller løpe til våren vil du kanskje likevel føle deg tung som en sekk. Dette skyldes at selv om du er i aldri så god form vil kroppen ta i bruk nye muskler. Og disse musklene bruker også tid på å få bygd seg opp. 

Syklist på landeveien

Det tar gjerne en 4-5 økter før du føler at du har noe kraft og respons i beina. Vårt tips er derfor å ikke bli oppgitt i starten – dette er helt normalt!

I langrenn bruker du først og fremst lårmusklene til tyngdeoverføring og fraspark. Hvis du har trent mye langrenn får du derfor lett et ”sittende” løpesteg når du begynner å løpe, fordi leggene ikke er sterke nok. Det er viktig å trene opp leggene slik at du får et godt og effektivt løpesteg igjen.

Vær forsiktig i denne overgangsfasen. Du kan lett pådra deg belastningsskader som du må slite med gjennom hele sesongen. Ta det litt med ro til å begynne med og ikke start opp der du slapp høsten før. 

Sykling og langrenn er ikke like belastende, så det er mindre risiko for skade ved overgang til disse aktivitetene. Du vil likevel oppleve at du er litt tung i kroppen, så gi deg selv litt tid. Liker du å trene inne i grupper så gjør det, men vi tror du får en ekstra dimensjon ved å trene ute i ”frisk” luft.

Relatert

5 tips for trening i varmen - unngå dehydrering

Sommeren er tid for sol, varme og kos. For å opprettholde formen kan det det være lurt med noen treningsøkter, men ta noen forhåndsregler dersom du legger ut på de varmeste dagene.

5 sannheter om trening

Etter snart 10 år i treningsbransjen har Desiree Andersen støtt på et hundretalls myter, sannheter og oppfatninger om trening. Her deler hun fem sannheter du burde vite om trening.

8 tips for gode treningsrutiner etter ferien

Slik kommer du igang med treningsvaner som holder over tid.