Slik kan du terpe på løpeteknikken din

Lær deg hvordan du bør tenke når du løper, og tips til hvordan du kan løpe enklere og raskere.

Løper du mye, eller har tenkt til å begynne kan det være greit å lære riktig løpeteknikk først som sist. Det finnes dessverre ingen universell løpestil som passer for alle, men selve løpeteknikken kan du derimot utvikle og terpe på. Det er viktig for å unngå skader, og for å få maksimalt ut av treningen. 

Forfotløping

I det ideelle løpesteget lander foten under kroppens tyngdepunkt for å skape en mykere og smidigere landing. Mange mosjonister lander på samme måte som når de går – altså med hælen først. Dette fører til at støtet mot bakken blir hardere og pronasjonsbevegelsen i ankelen blir kraftigere. I løping vil vi at alle krefter skal gå fremover, derfor er forfotløping en viktig teknikk som må terpes på. 

Jente som løper på tærne

Hofta opp og frem 

Et annet godt tips er å konsentrere deg om å få hofta opp og frem. Dette er enklere hvis du har en sterk kjernemuskulatur. Hvis du setter føttene naturlig under deg når du lander får du et godt fremskyv i løpesteget. 

Selv når du løper langt, enten det er på langtur eller i et løp, skal du prøve å få hofta opp og fram. Det vil hjelpe deg fremover. 

Manglende styrke i vrist, legg lår og hofte

På langtur, eller et langt løp vil de fleste lande på flat fot når vi blir slitne. Dette er det største hinderet for å oppnå en god og effektiv løpeteknikk, og skyldes ofte manglende styrke i vrist, legg, lår og hofte.

6 kjappe triks du kan tenke på neste gang du løper:

 1. Kort ned stegene

 2. Sørg for at alle bevegelser er i fartsretningen

 3. Prøv å hold albuene i 90° grader vinkel

 4. Ha en rett holdning

 5. «Fall fremover»

 6. Tren kjernemuskulatur

Til deg som løper triathlon

Det å løpe etter å ha svømt og syklet er annerledes enn å løpe med 100 % friske bein. Belastningen som påføres bena før løpingen gjør at du starter med tunge bein og ofte med en svært ukoordinert teknikk.

Merk: Ingen løper fortere under et triathlon, enn hva de ville klart under et enkeltstående løp. Likevel takler enkelte triatleter overgangen lettere og taper mindre tid. Derfor er det ikke alltid de beste løperne som har den raskeste løpingen under et triathlon.

Gjør deg klar for Triathlon 2016

Så hvordan løper du fortere under et triathlon?

 • Svømmingen: ikke bruk beina under svømmingen. Prøv deg fram og finn ut hva som funker for deg. Noen velger å øke frekvensen mot slutten av svømmingen, mens andre sparer mest mulig krutt

 • Syklingen: mot slutten av sykkeletappen kan du bruke lettere gir og øke tråkkfrekvensen

 • Tren på overgangen: ved å trene på overgangen mellom sykkel/løp vil du bli bedre. Som endel av ditt ukentlige treningsprogram, bør du inkludere overgangsøkter. Gjerne med høy intensitet

  Eksempel på økt: 12 min sykkel, 5 min løping og pause på 3 min. Gjentas fra 2-4 ganger.

 

Denne artikkelen ble først publisert på triathlonutstyr.no.