tine.no
Par trener sammen utendørs
Foto: iStock

5 sannheter om trening

Etter snart 10 år i treningsbransjen har Desiree Andersen støtt på et hundretalls myter, sannheter og oppfatninger om trening. Her deler hun fem sannheter du burde vite om trening.

Desiree står bak en av Norges største treningsblogger, FitFocuse. Hun jobber som personligtrener, kostholdsveileder og online coach. Her tar hun deg gjennom fem vanlige oppfatninger om trening, og forklarer deg litt om hvordan kroppen faktisk fungerer.

Dame tar push-ups

1. Variasjon er nøkkelen til all fremgang

Kroppen din er ekstremt tilpasningsdyktig. Dersom du følger det samme treningsprogrammet i åtte uker vil treningseffekten avta og fremgangen stagnere.

Løsningen er å gjøre endringer i treningsprogrammet ditt hver 4. til 8. uke. Bytt ut noen øvelser, legg på flere vekter, test ut en ny intervall. Det er ikke store forandringene som skal til!

To menn og en dame løper på veien

2. Kondisjonstrening = vektreduksjon

Det er ingen hemmelighet at kondisjonstrening forbrenner flere kalorier enn styrketrening der og da. Men, forskning viser gang på gang at den beste måten å få et godt, varig vekttap på er en kombinasjon mellom styrke og kondisjon.

To menn og en dame gjør seg klar til å løpe om kapp

3. Det er ingenting som heter fettforbrenningssonen

Mange har lært at ved å trene med lav intensitet forbrenner mer energi fra fettlagrene.

La meg gi deg et konkret eksempel på en kondisjonsøkt på 60 minutter:

  • Joggetur 1: Du velger å gå i i 5 km/h, på 60 minutter går du altså 5 km og pulsklokka sier at du har forbrent 300 kalorier – i fettforbrenningssonen .
  • Joggetur 2: Du velger å jogge i 10 km/h, på 60 minutter jogger du dermed 10 km og pulsklokka sier at du har forbrent 700 kalorier, i tillegg til dette kommer en hyggelig etterforbrenning fordi du har jobbet ved høy intensitet.

Når vi jobber i fettforbrenningssonen kommer 40 % av kaloriene fra fett.

På joggetur nummer 1 forbrant du altså 120 kalorier fra fett. På tur nummer 2 kom 20 % av kaloriene fra fett, totalt 140 kalorier.

Med andre ord forbrenner du både flere kalorier og mer fett ved å trene utenfor fettforbrenningssonen.

Dame tar knebøy med egenvekt utendørs

4. Teknikk er det viktigste av alt

Det er irrelevant hvor effektiv en øvelse er dersom ikke du kan utføre den med riktig teknikk!

Feil teknikk gjør ikke bare øvelsen mindre effektiv, men du risikerer også at du faktisk ikke trener den muskelen du ønsker å trene eller pådrar deg en skade.

Er du usikker på teknikken anbefaler jeg at du velger en alternativ øvelse eller spør etter hjelp av noen kyndige trenere.

Dame skjærer opp kyllingfilet

5. Trening er ikke den beste veien til et vekttap

Skal du gå ned 1/2 kilo i uka må du ha et kaloriunderskudd på 500 kalorier om dagen, totalt 3500 kalorier i uka.

Det er ekstremt vanskelig å trene bort 500 kalorier hver eneste dag. Med andre ord er det beste – og mest essensielle – at du alltid kombinerer trening med et sunt kosthold.

Relatert

5 tips for trening i varmen - unngå dehydrering

Sommeren er tid for sol, varme og kos. For å opprettholde formen kan det det være lurt med noen treningsøkter, men ta noen forhåndsregler dersom du legger ut på de varmeste dagene.

8 tips for gode treningsrutiner etter ferien

Slik kommer du igang med treningsvaner som holder over tid.

7 fordeler med daglig fysisk aktivitet

Vi vet at den daglige aktiviteten spiller svært stor rolle for helsa vår og for at vi skal ha det bra. Derfor er det å bevege seg mer i hverdagen kanskje den viktigste strategien for å forbedre helsen vår.