tine.no
To damer løper i byen
Foto: iStock

5 tips for trening i varmen - unngå dehydrering

Sommeren er tid for sol, varme og kos. For å opprettholde formen kan det det være lurt med noen treningsøkter, men ta noen forhåndsregler dersom du legger ut på de varmeste dagene.

Slik regner du væsketap

En enkel måte å sjekke væsketap i løpet av en treningsøkt og hvor mye du derfor bør drikke for å erstatte tapet, er å veie deg før og etter en treningsøkt. Trekk fra eventuelt væskeinntak som er gjort underveis. Da får du god informasjon om hvor mye du bør drikke under trening for å opprettholde væskebalansen og unngå dehydrering. Prøv å ha små og hyppige væskeinntak gjennom økta.

Tips til sommertrening

1. Ha en god væskebalanse og drikk nok

Å drikke nok og godt i forkant av en treningsøkt i varmen er viktig for å unngå dehydrering. Dehydrering fører til nedsatt prestasjonsevne og det er derfor viktig å starte med en god væskebalanse. Hvor mye du trenger å drikke avhenger av varmen, intensiteten og varigheten på treningsøkta. Trener du under en time holder det som regel med vann, men på økter over en time anbefales sportsdrikk med elektrolytter og karbohydrat. Gjennomfør eventuelt en enkel test for å få en pekepinn på hvor mye du bør drikke i løpet av en økt.

2. Gjør om på treningsrutinene dine

Intervaller er ofte lettere å gjennomføre i varmen, fordi du får inn pauser hvor kjernetemperaturen i kroppen rekker å gå litt ned, samtidig som det er effektivt og kjapt. Still deg gjerne i skyggen mellom intervallene. Svømming eller sykling er en ypperlig aktivitet i varmen, da kroppen lettere får avgitt kroppsvarme.

3. legg treningsøkta tidlig på dagen eller på kvelden

Om sommeren er det lurt å legge treningsøkta tidlig om morgenen eller seinere på kvelden, når temperaturen og luftfuktigheten er litt lavere enn midt på dagen. Tar du en treningsøkt tidlig om morgenen kan du også nyte resten av dagen på stranden, i båten, eller på kafé med god samvittighet.

To menn og en dame løper på veien

4. Oppsøk skyggen

For å kjøle ned kroppen litt under økta kan det være lurt å oppsøke et sted hvor det er litt kjøligere. Søk til steder som ligger i skyggen, eller steder der det kan være litt trekk.

5. Lytt til kroppen og ta det rolig

Dersom du ikke er godt vant med å trene i varmt vær, bør du starte rolig, slik at kroppen gradvis blir vant til det. Dette er ikke dagene for å sette personlig rekord. Senk ambisjonene litt og lytt til kroppen. Opplever du krampe, hodepine eller svimmelhet kan det være tegn på at du bør ta det roligere, eventuelt avbryte treningen.

Relatert

5 sannheter om trening

Etter snart 10 år i treningsbransjen har Desiree Andersen støtt på et hundretalls myter, sannheter og oppfatninger om trening. Her deler hun fem sannheter du burde vite om trening.

8 tips for gode treningsrutiner etter ferien

Slik kommer du igang med treningsvaner som holder over tid.

7 fordeler med daglig fysisk aktivitet

Vi vet at den daglige aktiviteten spiller svært stor rolle for helsa vår og for at vi skal ha det bra. Derfor er det å bevege seg mer i hverdagen kanskje den viktigste strategien for å forbedre helsen vår.