tine.no
Dame tar push-ups, mens mann teller antall repetisjoner
Foto: iStock

10 tips til deg som skal begynne å trene

Ønsker du å komme i gang med trening, men er usikker på hvor du skal begynne? Mange er motivert for trening i starten, men det er lett å dabbe av hvis man ikke etablerer gode treningsvaner.

1. INNGÅ EN AVTALE MED DEG SELV

Har du forsøkt å begynne tidligere, men mistet motivasjonen etter kort tid? Da er du ikke alene. De første 6-12 ukene kaller vi disiplinfasen og er den desidert tøffeste tiden. Klarer du å komme gjennom denne perioden er du på god vei mot å gjøre trening til en naturlig del av hverdagen.

Bestem deg for hvor mange uker du ønsker å investere, og lag deretter en avtale med deg selv – gjerne skriftlig. Vi anbefaler at du bruker minimum seks uker. Klarer du flere, er det bra.

2. FORBERED DEG PÅ UTFORDRINGER

Forbered deg på at disiplinfasen vil kreve mye av deg. Det vil komme dager du absolutt ikke har lyst til å trene ogdager du bare vil gi opp. Du må også forberede deg på at det vil gjøre litt vondt, både under og etter trening. I starten kommer du sannsynligvis ikke til å oppleve mye fremgang heller.

En dårlig treningsuke eller manglende fremgang betyr ikke at du vil mislykkes. Ta frem avtalen du inngikk med deg selv, og vær fornøyd de gangene du klarer å gjennomføre en god økt.

3. VURDER Å INVOLVERE EN "CO-PILOT"

En flykaptein har alltid en co-pilot. Det bør du også vurdere når du skal begynne å trene. Dette kan bidra til å øke følelsen av forpliktelse til treningen og det gjør det ofte enklere å gjennomføre økten. 

Co-piloten din kan være en personlig trener eller simpelthen en venn som er flink til å trene og som kan utfordre deg. Avklar hva du ønsker å oppnå gjennom trening og jobb aktivt sammen for å nå målene dine. 

To damer løper i byen

4. FØLG ET TRENINGSPROGRAM

Hvis du ikke vet hva du skal gjøre mens du er på trening, blir det vanskelig å finne motivasjon. Har du ikke et treningsprogram, er det lurt at du får hjelp til å utarbeide et. Det vil hjelpe deg til å holde fokus og opprettholde motivasjonen.

5. FOKUSER PÅ GJENNOMFØRING, IKKE RESULTAT

I starten handler det ikke om hvor tungt du løfter eller hvor langt du løper. Til å begynne med er det viktigste  at du gjennomfører treningen. Resultatene kommer først når du kommer deg gjennom disiplinfasen. 

6. IKKE TREN FOR LENGE

Ikke vær for lenge på treningssenteret for da kan du gå fort lei. Du vil kanskje også oppleve at trening tar for mye tid i hverdagen. Fokuser derfor på å gjennomføre en god økt når du først er på trening. En treningsøkt bør ikke vare lenger enn 1 time, men heller ikke kortere enn 30 minutter.

7. SETT AV TID I KALENDEREN

I en hektisk hverdag kan trening lett bli nedprioritert. Hvis du har en avtale med deg selv, en venn eller en personlig trener, er det vanskeligere å avlyse treningsøkten. Sett av tid i kalenderen for en periode av gangen. Den tiden er reservert til trening, og kun det. Ingen liker at avtaler blir avlyst i siste liten. La det gjelde for treningen din også.

Dersom du klarer å gjennomføre 1-3 faste økter i uken, er det god sjanse for at du klarer å etablere en treningsrutine.

8. VÆR LITT INNADVENDT

Hvis du blir stående og se på andre som trener, sjekke mobilen eller tenke på ting du skulle gjort vil det bli vanskelig å gjennomføre økten slik du ønsker. Forsøk å skape din egen treningsboble der du ikke lar deg forstyrre, men er til stede i øyeblikket. Vi anbefaler at du legger igjen mobilen i skapet. Skal du bruke den til å høre på musikk, bør du slå på flymodus for å unngå forstyrrelser.

Kvinne ror på romaskin

9. FOKUSER PÅ DEG SELV OG DITT PROGRAM

Mange av oss føler seg litt utilpass på et treningssenter. Ikke forsøk å gjøre som alle andre, men fokuser i stedet på deg selv og det som står i ditt program. Selv om du ser en som løfter tungt, er det ikke sikkert han har riktig teknikk.

10. TENK POSITIVT

En god treningsøkt handler ikke om hvor tungt du løfter eller hvor fort du løper. Den beste treningsøkten er den du gjennomfører så godt du kan ut fra dine forutsetninger. Om du blir nødt til å droppe økter, er det ingen grunn til å miste motivasjonen. Vær fornøyd med øktene du gjennomfører og kjenn på den gode følelsen ved økter som har blitt slik du så den for deg. 

Relatert

5 tips for trening i varmen - unngå dehydrering

Sommeren er tid for sol, varme og kos. For å opprettholde formen kan det det være lurt med noen treningsøkter, men ta noen forhåndsregler dersom du legger ut på de varmeste dagene.

5 sannheter om trening

Etter snart 10 år i treningsbransjen har Desiree Andersen støtt på et hundretalls myter, sannheter og oppfatninger om trening. Her deler hun fem sannheter du burde vite om trening.

8 tips for gode treningsrutiner etter ferien

Slik kommer du igang med treningsvaner som holder over tid.