tine.no
To jenter trener sammen. Tar Sit-ups mot hverandre
Foto: Stine Schonhowd

Tren sammen!

Er du klar for å trene, men mangler motivasjonen til å komme ordentlig i gang? Har du god treningsflyt, men ønsker en liten forandring? Da kan det å trene sammen med noen være en morsom inspirasjons-boost.

Tren sammen med en partner

Et morsomt motivasjonstips er å finne seg en partner, enten det er en venninne, kjæreste eller kollega. Det er nemlig liten tvil om at det å trene med noen både gir økt trenings-lyst og glede, samtidig som det også skaper stor motivasjon for dere begge.  

Planlegg i forveien

Planlegg et par dager i forveien hva og hvor dere vil trene. Forhåpentligvis blir ikke dørstokkmila like lang dersom dere har avtalt treningen på forhånd. Faste avtaler skaper forpliktelser noe som gjør det enda  vanskeligere å droppe ut. 

Motiver hverandre  

Motiver og hjelp hverandre, planlegg og prøv ut nye ting. Trening trenger ikke nødvendigvis å være et blodslit, det skal først og fremst være moro. Trening skal også gi glede og det er viktig å huske på at man kan ha det gøy også selv om pulsen øker og musklene svir.

9 Effektive parøvelser  

Her kommer 9 effektive og morsomme styrkeøvelser hvor dere kan bruke hverandre som trenings-apparater. Det er ofte at man opplever det som mer givende å bruke hverandre istedenfor å stå ved siden av hverandre å utføre samme øvelse. For å utføre disse øvelsene trengs ikke noe utstyr og man kan gjøre de hvor enn man måtte ønske:

1. Statisk Knebøy

To jenter trener sammen. De tar statisk knebøy, rygg mot rygg.

Still dere rygg mot rygg og gå ned i en 90 graders knebøy. Stå så lenge dere klarer. Her får lårene virkelig kjørt seg.  

2. Sykling

To jenter trener sammen. De ligger på ryggen med fotsålene inntil hverandre og sykler i lufta.

Sett dere mot hverandre og ned på rumpa. Plasser beina slik at dere har fot mot fot og gjør sykle-lignende bevegelser. Husk å behold strak rygg og stram magen under hele øvelsen.  

3. Sit-ups

Sett dere mot hverandre og ned på rompa. Plasser føttene nærme partneren og ha ca. 45 graders vinkel i knærne. Gjør situps samtidig og behold armene over hodet under hele øvelsen. Gi hverandre en ”high five” på toppen!

To jenter trener sammen. Tar Sit-ups mot hverandre

4. Dips og sit-ups

To jenter trener sammen. Den ene tar sit-ups, den andre tar dips på den enes knær.
To jenter trener sammen. Den ene tar situps, den andre gjør dips på den andres knær.

Den ene partneren setter seg på bakken med ca. 45 graders bøy i knærne. Den andre partneren vender ryggen til og plasserer hendene på partnerens knær. Her skal den sittende partneren utføre situps, mens den andre gjør dips. Etterpå bytter dere. 

5. Øvelse for mage

To jenter trener sammen. Den ene ligger på ryggen og holder fast i den andres ankler.

 

To jenter trener sammen. Den ene ligger på ryggen og holder i den andres ankler. Den andre dytter den enes ben.

Den ene partneren legger seg på ryggen med beina pekende rett opp. Den andre steller seg over hodet til partneren som ligger. Fra denne stillingen skal den som står dytte beina rett frem. Den liggende partneren skal stramme magen og holde igjen så godt den klarer. Utfordre hverandre og varier i takt og styrke når beina dyttes. 

6. Øvelse for armer

To jenter trener sammen. En ligger på bakken og holder fast i armene til den andre. Klar til å løfte seg opp.
To jenter trener sammen. En holder seg opp ved hjelp av en annen.

Den ene partneren legger seg ned på ryggen, mens den andre stiller seg over ca. ved bryst-høyde. Ta tak i hverandres hender. Den som ligger skal løfte seg opp mot partnerens hofteparti. Viktig å huske på å stramme både mage og rygg – kroppen skal være strak under hele øvelsen.

7. Planke med variasjon

Tren sammen. Begge står i strak planke vendt mot hverandre
To jenter trener sammen. Begge står i strak planke og holder hverandres hånd. Målet er å rive ned den andre.
To jenter trener sammen. Den ene har fått ned den andre.

Still dere opp i en høy planke-posisjon mot hverandre. Fra denne stillingen skal dere gjøre det dere kan for å få partneren ustabil og ut av posisjon. Pass bare på så du ikke ramler sammen selv. 

8. Bakside lår

To jenter trener sammen. En holder den andres ben. Den andre er klar til å bøye seg fram.
To jenter trener sammen. En holder den andres ankler. Den andre bøyer seg framover.
To jenter trener sammen. En holder den andres ben. Den andre tar seg i mot og gjør en pushup.

Den ene stiller seg på knærne, mens den andre tar tak rundt partnerens ankler. Mens den ene partneren legger all vekt på for å holde anklene i bakken, skal den andre sakte men sikkert bøye seg fremover. Her skal bevegelsen skje i kneledd, mens overkroppen skal holdes strak under hele øvelsen. Når du ikke klarer mer kan du slippe opp og falle fremover. Da kan du legge på en push-up rett før du treffer bakken og skyte deg opp i posisjon igjen.

9. Armhevinger og knebøy

To jenter trener sammen. Den ene gjør knebøy og holder bena til den andre. Den andre tar pushups.
To jenter trener sammen. Den ene tar knebøy og holder den andres ben. Den andre tar pushups

Mens den ene partneren tar tak i den andres bein, skal den andre komme opp i en høy planke-posisjon. Fra denne stillingen skal den ene ta push-ups, mens den andre gjør knebøy. Her gjelder det å være synkroniserte! 

 

Relatert

Treningstips: Ikke dropp å trene utfall!

Hva med å legge inn en ekstra utfallsøvelse til beinøkta? Utfall strammer opp lår, legger og setet og utjevner styrkeforskjeller i beina.

Rumpeøvelsene som ikke belaster knærne

Prøv disse tre øvelsene som har ordentlig god effekt på setemuskulaturen, uten at man belaster knærne.

Den ultimate parøkten

Dette treningsprogrammet har fokus på kjernemuskulatur og er perfekt for to personer. Hva er vel bedre enn en heftig treningsøkt sammen med en god venn, kamerat eller din kjære?