tine.no
Dame løper opp trapp

Fem effektive øvelser i trapp

Man blir ikke anbefalt å ta trappen foran heisen uten grunn. Ikke bare vil det øke energiforbruket ditt i løpet av dagen, men det er også et fantastisk treningsverktøy dersom man bruker kreativiteten litt.

DEN MEST EFFEKTIVE TRENINGSFORMEN

Det er ikke til å stikke under en stol at trappetrening kan være tungt, fryktelig tungt. Det utfordrer både spenst, styrke og utholdenhet på samme tid og du vil gjerne sitte igjen med høy puls, svette og skjelvende ben etter endt økt.

Samtidig er trappetrening noe av den mest effektive treningsformen du kan gjennomføre fordi du jobber med høy puls over lenger tid, samtidig som du styrker både legg-, lår- og setemuskulatur.

FORDELER MED TRAPPETRENING

I en travel hverdag der man ofte har lite tid til overs for trening, søker man gjerne etter måter man kan få unnagjort treningen uten å måtte dra på treningssenteret eller jogge lange distanser. Fordelen med trappetrening er at det er kostnadsfritt, passer for absolutt alle og finnes som regel i ditt nærområde. De fleste har en trapp tilgjengelig og treningsformen er svært effektiv.

Her kommer et enkelt program du kan kjøre enten du er nybegynner eller ekspert. Disse øvelsene vil svi uansett!

FEM EFFEKTIVE ØVELSER

1. LØP ETT OG ETT TRINN

Løp opp trappen ett og ett trinn. Det viktigste er å ha en rask takt, samtidig som man også kan tenke på å bruke armene effektivt. Dette er en øvelse som man også kan bruke som oppvarming, da vil man gjerne løpe hakket saktere.

Dame løper opp trapp

2. LØP MED DOBLE TRINN

Løp opp trappen med doble trinn. Her er det viktig å ha ”snert” i frasparket og gjøre små hopp mellom de doble trinnene. Spark fra med hel fot.

3. HINK PÅ ETT BEN

Hink på ett og ett ben oppover trappen. Hink opp til toppen av trappen på det samme benet, før du bytter ben på neste runde. Her er det viktig å være stabil i både anklene, knærne og hofta – disse skal jobbe i samme retning. Tenk hele tiden knær over tær.

Dame hinker opp trapp

4. UTFALL OPPOVER

Utfall oppover i trappen er en knalløvelse for lår og sete. Plasser ett ben foran deg i trappa og legg tyngden over på det fremste benet mens du sparker i fra med dette benet. Det bakerste benet skal kun følge etter før du fører dette fram og plasserer det foran deg og gjentar samme prosedyre.

5. HOPP MED SAMLEDE BEN

Dette er den klassiske trappeøvelsen, spensthopp, der man hopper opp trappen med samlede ben. Du kan hoppe enten ett og ett trinn eller utfordre deg selv ved å hoppe doble.

Dame hopper med samlede ben i trapp

LEK DEG MED ØVELSENE

Disse øvelsene kan du leke deg med og kombinere på mange forskjellige måter. Husk også sko med mye demping og god stabilitet, og ikke minst push deg selv. Det eneste som stopper deg fra å nå dine mål, er dine egne begrensninger.  

Finn deg en trapp i nærheten av deg og la endorfinene bruse.

God økt!

Relatert

Treningstips: Ikke dropp å trene utfall!

Hva med å legge inn en ekstra utfallsøvelse til beinøkta? Utfall strammer opp lår, legger og setet og utjevner styrkeforskjeller i beina.

Rumpeøvelsene som ikke belaster knærne

Prøv disse tre øvelsene som har ordentlig god effekt på setemuskulaturen, uten at man belaster knærne.

Den ultimate parøkten

Dette treningsprogrammet har fokus på kjernemuskulatur og er perfekt for to personer. Hva er vel bedre enn en heftig treningsøkt sammen med en god venn, kamerat eller din kjære?