tine.no
Mann går tur i skogen

Mindful trening: Rens hodet

Praktiserer du mindfulness, lærer du deg oppmerksomt nærvær, noe som gir positiv effekt på fysisk og psykisk helse. Mindfulness er en nyttig treningsform i seg selv, men mindfulness gir også overskudd som kan bidra inn i annen trening.

Mindfulness er rett og slett trening av oppmerksomheten. Du trener opp hjernen til å være tilstede i øyeblikket. De siste årene har denne treningsformen eksplodert i popularitet, men er dette en treningsform for deg? Vi mener så absolutt, ja!

Slik kommer du i gang

Det finnes en rekke forskjellige måter å trene mindfulness på. For veldig mange er det naturlig å melde seg på kurs for å lære seg teknikkene i en profesjonell setting. Da må man sørge for å velge en kursveileder med solid faglig forankring – det sikrer valuta for pengene.

Men skulle du være nysgjerrig uten å forplikte deg til et kursprogram, finnes det også et hav av bøker, CD-er og videoer som gir nybegynneren en god innføring i mindfulness-teknikker. Det fine med disse er at du kan ta dem i bruk når timeplanen sier ja!, og at de ellers kan brukes spontant ved behov i en hektisk hverdag. Vær oppmerksom på at mindfulness ikke er en quick-fix, selv om det er fullt mulig å oppnå gode resultater på relativt kort tid.

Nyttig huskelapp

SOAL er et akronym du bør merke deg. Dette er en nyttig huskelapp som står for:

  • Stopp opp
  • Observer
  • Aksepter
  • La gå

Når du har fått SOAL under huden, kan du prøve deg forsiktig frem. Sittende meditasjon og kroppsskanning er to teknikker som passer for nybegynneren, og begge gir en god innføring i hvordan man trener oppmerksomt nærvær. Du kan mer lese mer om disse teknikkene her.

Mindfulnes i bevegelse

Det er også mulig å utføre mindfulness i bevegelse, men da er det viktig å ha 100 % fokus på hver eneste bevegelse, og stenge alle ytre faktorer ute. Du kan gjerne prøve å gå rundt i et rom uten å tenke på noe annet enn at du er til stede, eller pusse tennene med enebevissthet på hvordan busten føles mot tennene. Det fine med denne teknikken er at du kan bruke den hvor som helst når behovet presser seg på.

Hvis du ønsker å bruke mindfulness som en teknikk under normal trening er det to ting du bør ha all din fokus på: pust og bevegelse. Vær tilstede i din egen pust og merk deg hver eneste lille bevegelse kroppen gjør. Det er også viktig å blokkere ut all støy som finnes på et treningssenter. 

Dokumentert effekt

Hva om du verken sliter med angst eller depresjon? Mindfulness er absolutt verdifullt for ellers friske mennesker. Teknikkene bak mindful trening gir deg mer overskudd i hverdagen, men kanskje like viktig? Det gir deg overskudd til annen trening.

Det er enkel allmennkunnskap at kroppen trenger restitusjon for å hente seg inn og bygge seg opp igjen etter en treningsøkt, det samme gjelder sinnet? Mindfulness hjelper deg å koble helt av, slik at du kan yte mer når det gjelder. Vi kaller det essensiell treningsbalanse.

Den vanligste treningsmetoden heter MBSR (mindfulness-based stress reduction), og ble utviklet av den amerikanske legen Jon Kabat-Zinn på 1970-tallet. I dag tilbys det kurs i MBSR på mange av landets sykehus, og det myldrer over av private aktører på markedet. I løpet av de siste årene har det blitt publisert flere studier som har dokumentert de positive effektene mindfulness har på sinnets helse, og de skeptiske stemmene er i ferd med å stilne.

I 2006 ble spesialist i allmennmedisin, Michael de Vibe, tildelt kvalitetsprisen for primærhelsetjenesten. Spesialistens forskningsstudie tok utgangspunkt i et MBSR-kurs for pasienter med stress og andre kroniske sykdommer, og resultatet viste at tre-fjerdedeler av pasientene kunne opplyse om selvopplevd effekt på helse og livskvalitet seks måneder etter kursslutt. En rekke andre forskningsstudier har vist lignende positive effekter på angst, depresjon, stress, smerte og livskvalitet.

Passer for alle

Det er altså dokumentert at mindfulness reduserer stress, noe alt for mange av oss sliter med i hverdagen. Mindfulness-teknikkene lærer oss å være tilstede i enhver situasjon, og trener oss til å bli bevisste på egne følelser og reaksjoner slik at vi kan endre handlingsmønster. Mindfulness passer for alle, fordi vi alle ønsker balanse, tilstedeværelse og evnen til å yte mer. Frisk eller syk, trent eller utrent, aktiv eller mindre aktiv, profesjonell eller amatør? Gi mindfulness en sjanse, og rens hodet på vei til mer overskudd. 

Relatert

Hent ut det beste av deg selv med mental trening

Er du midt inne i forberedelsene til et maraton, sykkelritt eller triatlon? Du har trent godt og utstyret er klart, men da gjenstår spørsmålet: Har du viet noe tid til mental styrketrening?

Derfor får du en god følelse etter trening

Når du trener produserer du endorfiner som gjør deg lykkeligere. Disse hormonene bør være er grunn i seg selv til å komme seg på trening.

Aktivitet har effekt på kropp og sinn

Regelmessig aktivitet gir overskudd i hverdagen. Noen positive effekter har du kanskje allerede hørt om, andre er muligens ukjent for deg.