tine.no
Dame med YT® bar etter trening

Slik restituerer du effektivt

Når du restituere gir du kroppen mulighet til å hente seg inn etter treningen og gir den tid til å gjøre seg klar for nye utfordringer. Det er også viktig for å kunne tåle større treningsbelastninger og forhindre overtrening, belastningsskader og sykdom. Det er tre viktige faktorer for god restitusjon; karbohydrater, væske og hvile.

Hvor lenge restitusjonsfasen bør være avhenger i stor grad av hvilken aktivitet som har vært gjennomført, intensitet og varihet på økta, i tillegg til hva som har blitt gjort tidligere på dagen. Gode rutiner før, under og etter trening er å anbefale. Hvis du er flink til å legge forholdene til rette for deg selv, vil du kunne få bedre utbytte av treningen.

1. Nok karbohydrater er avgjørende

Glykogenlagre er lagre med karbohydrater som finnes i musklene og leveren vår. Ved fysisk aktivitet frigjøres glykogenet (karbohydratene) og gir oss energi til musklene under treningen. Derfor trenger vi påfyll av karbohydrater etter treningsøkta. Karbohydrater er med på å bidra til restitusjon av normal muskelfunksjon etter lang eller hard trening som har ført til muskeltrøtthet og tømming av musklenes glykogenlagre. Et karbohydratinntak mellom 30-50 g, som for eksempel to brødskiver med søtt pålegg eller banan, er tilstrekkelig for å sette i gang restitusjonsprosessen dersom det ikke er en ny treningsøkt innen de nærmeste 8 timer. Full restitusjon av glykogenlagrene vil oppnås etter 12-24 timer etter endt aktivitet.

2. Fyll på med nok væske

Du mister mye væske i løpet av en dag og enda mer når du trener. Pass på at du drikker jevnlig underveis i treningen og helst før du faktisk har blitt tørst. Etter at økten er ferdig er det viktig å drikke nok, slik at væsketapet du har hatt underveis erstattes, og gjerne så mye at man erstatter 150 % av væsketapet. Dette krever ofte et stort væskeinntak. Regn ut ditt eget væsketap for å finne ut av hvor mye du trenger å fylle på.

3. Kroppen trenger nok hvile mellom øktene

I tillegg til å passe på hva du spiser og drikker er det viktig med nok hvile mellom treningsøktene. Her gjelder det både nok søvn om natten, og hvile i etterkant av en hard treningsøkt. Rolig aktivitet kan også bidra til bedre restitusjon. Om kroppen er veldig kjørt, kan en rolig økt med lav puls og intensitet, bidra til å avspenne ømme muskler og bidra til raskere restitusjon.

Relatert

Overtrening – Hvor går grensen?

I treningssentermiljøer hører du ofte uttrykk som «Go hard or go home» og «One last rep». Det er blitt en norm, og en slags forventing at du skal presse deg så hardt som overhodet mulig for å få de resultatene du ønsker deg.

Enkle tips for økt søvnkvalitet!

God søvn er viktig for flere aspekter ved livene våre. Visste du for eksempel at god søvnkvalitet kan bidra til bedre restitusjon etter trening?

Bli kvitt hopperkne

Hopperkne er en tilstand som ofte oppstår i forbindelse med aktiviteter som innebærer mye hopp og belastning på knær – for eksempel basket, håndball, volleyball. Hvorfor får du det? Og hvordan blir du kvitt det?