Dette skjer med kroppen når du sitter for mye
Har du tenkt over effekten sitting har på kroppen din? Her gir personlig trener og muskelterapaut, Erlend Magnus deg mange gode grunner til å komme deg opp av kontorstolen i løpet av dagen.
Kroppen vår endrer og tilpasser seg hele tiden mot det vi gjør mesteparten av tiden. Tenk for eksempel så stor forskjell det er på kroppen til en styrkeløfter, en maratonløper, en fotballspiller og en «sofasitter». Dette er tilpasning i praksis.
På samme måte som en profesjonell fotballspiller gradvis får en kropp spesialisert til fotball, får en «sofasliter» en kropp spesialisert til sofasitting.
Problemet er selvfølgelig at hele kroppen og alle systemene i kroppen er avhengig av bevegelse for å fungere optimalt. Dette er mest sannsynlig grunnen til at kroppen frigir en rekke hormoner assosiert med lykke, tilfredsstillelse og glede når du driver med trening eller aktivitet. Nettopp fordi bevegelse er viktig.
STRAMME OG KORTERE MUSKLER
Mye sitting og lite aktivitet kan føre til korte og stramme muskler. Hoftebøyer, baksidelår og brystmusklene er noen av musklene som kan blir stramme ved mye sitting. I en klassisk sitteposisjon er disse musklene på sitt korteste og de blir derfor gradvis kortere fordi de befinner seg i denne posisjonen mesteparten av tiden.
Denne posisjonen er det motsatte av tøyning, for ved tøyning fører vi muskelen ut i full strekk. Tøying og lignende øvelser som fører leddet ut i ytterstilling er viktig for at vi skal opprettholde god bevegelighet.

SVAKERE MUSKLER I BEIN OG HOFTE
«USE IT OR LOOSE IT»
Mye stillesitting vil kunne føre til gradvis mindre og svakere muskler i bein og hofte. Dette fenomenet kalles atrofi på fagspråket. Dette er ”use it or loose it” prinsippet i praksis. Det stilles veldig lite krav til musklene hvis vi sitter mesteparten av dagen, derfor blir de gradvis mindre og svakere. Hvis noe ikke blir brukt så blir det gradvis fjernet.
REDUSERER STABILITET
Musklene i bein og hofte har blant annet som oppgave å stabilisere og holde oss oppreist. Hvis vi sitter mye så vil musklenes stabiliseringsjobb bli mindre effektiv. Den reduserte styrken vil også kunne føre til mer belasting på kroppen generelt. Dette kan potensielt føre til skader i det lange løp.
SVAKERE SETEMUSKULATUR
Setemusklene er et godt eksempel på dette. Dette er en av de potensielt sterkeste musklene i kroppen. Utfordringen er at denne muskelen først og fremst blir brukt under ”tyngre arbeid”. Den er mest aktiv når vi går i trapper, i oppoverbakke eller når vi reiser oss opp fra en dyp sittestilling, for eksempel fra en knebøy. Hvis vi sitter mye kombinert med lite aktivitet, vil denne meget viktige muskelen blir svak og lite aktiv.

SVAKERE HOLDNINGSMUSKLER
Holdningsmusklene våre blir gradvis svakere ved mye stillesitting. De viktigste holdningsmusklene er de lange ryggmusklene samt de skrå og rette magemusklene.
Svake holdningsmuskler kan føre til økt belastning på ryggen og overkroppen over tid.
LITE EFFEKTIVT MUSKELKORSETT
Ryggmusklene og magemusklene skal fungere som et muskelkorsett som både stabiliserer kroppen og utligner det abdominale trykket. Ved mye sitting så vil disse musklene utføre dette arbeidet mye mindre effektivt.

SVEKKET BEINVEV
Beinvevet vårt er avhengig av belastning. Hver enste gang vi går, trener eller er i aktivitet så mottar beinvevet signaler om å vedlikeholde det beinvevet vi har eller å bygge det enda sterkere.
Beinvevet vårt er aldri sterkere enn den tyngste belastningen det blir utsatt for.
Hvis du for eksempel hadde vært i en vektløs tilstand over en lengre periode, eller bare ligget i en seng veldig lenge så hadde beinvevet gradvis blitt svakere og mindre kompakt. Dette skjer fordi beinvevet ikke lengre er under belastning. Det samme fenomenet kan skje ved veldig mye stillesitting.

BEVEGELSE SMØRER LEDD OG GIR DE NÆRING
Det er ikke en direkte sammenheng mellom smerte og sittestilling, men mye sitting kan være en faktor som bidrar til smerte og andre plager. Nettopp fordi mye sitting kan føre til en svak kropp, og en svak kropp er mer utsatt for skader og plager sammenlignet med en sterk kropp.
Leddene våre er avhengig av bevegelse, både for smøring og tilføring av næring. Hvis vi sitter mye og beveger oss lite så vil leddene gradvis bli svakere og bli mer utsatt for skader og degenerative forandringer.
