tine.no
En sliten dame tar en pause etter trening
Foto: iStock

Dette skjer med kroppen når du sitter for mye

Har du tenkt over effekten sitting har på kroppen din? Her gir personlig trener og muskelterapaut, Erlend Magnus deg mange gode grunner til å komme deg opp av kontorstolen i løpet av dagen.

Kroppen vår endrer og tilpasser seg hele tiden mot det vi gjør mesteparten av tiden. Tenk for eksempel så stor forskjell det er på kroppen til en styrkeløfter, en maratonløper, en fotballspiller og en «sofasitter». Dette er tilpasning i praksis.

På samme måte som en profesjonell fotballspiller gradvis får en kropp spesialisert til fotball, får en «sofasliter» en kropp spesialisert til sofasitting.

Problemet er selvfølgelig at hele kroppen og alle systemene i kroppen er avhengig av bevegelse for å fungere optimalt. Dette er mest sannsynlig grunnen til at kroppen frigir en rekke hormoner assosiert med lykke, tilfredsstillelse og glede når du driver med trening eller aktivitet. Nettopp fordi bevegelse er viktig. 

STRAMME OG KORTERE MUSKLER

Mye sitting og lite aktivitet kan føre til korte og stramme muskler. Hoftebøyer, baksidelår og brystmusklene er noen av musklene som kan blir stramme ved mye sitting. I en klassisk sitteposisjon er disse musklene på sitt korteste og de blir derfor gradvis kortere fordi de befinner seg i denne posisjonen mesteparten av tiden.

Denne posisjonen er det motsatte av tøyning, for ved tøyning fører vi muskelen ut i full strekk. Tøying og lignende øvelser som fører leddet ut i ytterstilling er viktig for at vi skal opprettholde god bevegelighet.

Smilende dame tøyer ut

SVAKERE MUSKLER I BEIN OG HOFTE

«USE IT OR LOOSE IT»

Mye stillesitting vil kunne føre til gradvis mindre og svakere muskler i bein og hofte. Dette fenomenet kalles atrofi på fagspråket. Dette er ”use it or loose it” prinsippet i praksis. Det stilles veldig lite krav til musklene hvis vi sitter mesteparten av dagen, derfor blir de gradvis mindre og svakere. Hvis noe ikke blir brukt så blir det gradvis fjernet.

REDUSERER STABILITET

Musklene i bein og hofte har blant annet som oppgave å stabilisere og holde oss oppreist. Hvis vi sitter mye så vil musklenes stabiliseringsjobb bli mindre effektiv. Den reduserte styrken vil også kunne føre til mer belasting på kroppen generelt. Dette kan potensielt føre til skader i det lange løp. 

SVAKERE SETEMUSKULATUR

Setemusklene er et godt eksempel på dette. Dette er en av de potensielt sterkeste musklene i kroppen. Utfordringen er at denne muskelen først og fremst blir brukt under ”tyngre arbeid”. Den er mest aktiv når vi går i trapper, i oppoverbakke eller når vi reiser oss opp fra en dyp sittestilling, for eksempel fra en knebøy. Hvis vi sitter mye kombinert med lite aktivitet, vil denne meget viktige muskelen blir svak og lite aktiv.

Gruppe mennesker trener sammen med hoppetau, boksehansker og kettlebells

SVAKERE HOLDNINGSMUSKLER

Holdningsmusklene våre blir gradvis svakere ved mye stillesitting. De viktigste holdningsmusklene er de lange ryggmusklene samt de skrå og rette magemusklene. 

Svake holdningsmuskler kan føre til økt belastning på ryggen og overkroppen over tid. 

LITE EFFEKTIVT MUSKELKORSETT

Ryggmusklene og magemusklene skal fungere som et muskelkorsett som både stabiliserer kroppen og utligner det abdominale trykket. Ved mye sitting så vil disse musklene utføre dette arbeidet mye mindre effektivt. 

Gruppe mennesker tar sit-ups med boksehansker

SVEKKET BEINVEV

Beinvevet vårt er avhengig av belastning. Hver enste gang vi går, trener eller er i aktivitet så mottar beinvevet signaler om å vedlikeholde det beinvevet vi har eller å bygge det enda sterkere. 

Beinvevet vårt er aldri sterkere enn den tyngste belastningen det blir utsatt for.

Hvis du for eksempel hadde vært i en vektløs tilstand over en lengre periode, eller bare ligget i en seng veldig lenge så hadde beinvevet gradvis blitt svakere og mindre kompakt. Dette skjer fordi beinvevet ikke lengre er under belastning. Det samme fenomenet kan skje ved veldig mye stillesitting. 

Fire damer trener med hoppetau

BEVEGELSE SMØRER LEDD OG GIR DE NÆRING

Det er ikke en direkte sammenheng mellom smerte og sittestilling, men mye sitting kan være en faktor som bidrar til smerte og andre plager. Nettopp fordi mye sitting kan føre til en svak kropp, og en svak kropp er mer utsatt for skader og plager sammenlignet med en sterk kropp.

Leddene våre er avhengig av bevegelse, både for smøring og tilføring av næring. Hvis vi sitter mye og beveger oss lite så vil leddene gradvis bli svakere og bli mer utsatt for skader og degenerative forandringer.

Gruppe mennesker trener med hoppetau

Relatert

Slik kan du forebygge belastningsskader

Det er fort gjort å bli skadet i jakten på nye løperekorder, og tretthetsbrudd, kneskader og hælsmerter kan komme snikende. Men visste du at en enkel huskeregel kan hjelpe deg med å holde kontroll på treningsmengden slik at du kan redusere risikoen for skader?

Overtrening – Hvor går grensen?

I treningssentermiljøer hører du ofte uttrykk som «Go hard or go home» og «One last rep». Det er blitt en norm, og en slags forventing at du skal presse deg så hardt som overhodet mulig for å få de resultatene du ønsker deg.

Bli kvitt hopperkne

Hopperkne er en tilstand som ofte oppstår i forbindelse med aktiviteter som innebærer mye hopp og belastning på knær – for eksempel basket, håndball, volleyball. Hvorfor får du det? Og hvordan blir du kvitt det?