tine.no
Supermosjonist Gitte Hannemann Mollan løper

Maratontips fra supermosjonisten

Skal du delta i et løp? Vi har tatt en prat og fått maratontips av supermosjonist, Gitte Hannemann Mollan. Slik baner du vei mot målstreken.

Hva er dine praktiske tips før løpet?

Sov godt og stå opp til vanlig tid. Jeg legger frem alt jeg skal ha dagen før, slik at det er klart på morgenen. Valgene bør være tatt i forkant slik at alt går på autopilot. Jeg spiser en god frokost 2 timer før - det er viktig at det ikke er for tett opp til løpet da kroppen bør være lett. Du kan for eksempel spise:

  • kornblanding (karbohydrater)
  • egg/skinke (protein) 
  • melkeprodukter (melk/syrnet melk/yoghurt og ost)
  • noe grønt (avokado/tomat, eventuelt også litt frukt eller juice)

Beregn god tid slik at du får skiftet og varmet opp litt før løpet (5-10 min). Jeg vet det føles rart å løpe før et så langt løp, men det er avgjørende å være varm for å få en god start fysisk og mentalt.

Hva er dine beste tips under maratonløpet?

Vær tro til det tempoet du har planlagt. Åpner du løpet for hardt, vil du med stor sannsynlighet merke det godt etter 30 km. Det er da maraton distansen begynner! For at du ikke skal bli en av dem som går eller har stoppet opp for å tøye stive muskler på slutten av løpet, er det avgjørende å disponere kreftene godt. Lag en plan, og følg den!

Drikk og spis litt på hver mat/drikkestasjon. Da vil kroppen føles lett og du tilfører hele tiden ny energi som kroppen trenger. Det vil også virke positivt mentalt. Hopper du over næring kan du raskt gå tom og da er det ofte for sent å fylle opp. Gled deg over alle som heier på deg og smil (så lenge du klarer) og fokuser på det som går bra!

Hva gjør du etter løpet?

Det første jeg gjør er å juble over gjennomført løp sammen med de andre i målområdet. Deretter er påfyll av næring viktig. Jeg har ofte med en matpakke med brødskiver som påfyll før en god middag.

Ikke glem tøying! Det er helt avgjørende for å få en bevegelig kropp dagen etter. Jogg/gå gjerne en kort tur dagen etter for å bli raskere restituert fra løpet.

Hvordan er kostholdet dagen før løpet?

Jeg tenker alltid på nok karbohydrater før jeg skal prestere. Pasta fungerer veldig bra og ravioli i fløtesaus med seranoskinke er utrolig godt. Det er viktig å drikke nok i løpet av dagen, og spis gjerne også godt til lunsj og fyll på med ekstra karbohydrater som for eksepmel boller.

Hva er ditt beste treningstips til forberedelsene før maraton?

Lag en plan for hvor mye du skal trene, gjerne bare med deg selv, den trenger ikke å være skriftlig. Jeg har løpt 3 økter i uka, en 20 km (fire uker før løpet var en av disse en 35 km tur), en intervall og en 10 km. For mange er det inspirende og motiverende å følge et program. Fordelen er at du vil få en større variasjon i øktene, noe du kan trenge på tunge dager. Grete Waitz sine treningsprogram og Berlin Marathon sin app er gode.

Lykke til - dette er gøy! Lykkefølelsen er høy, og den får du kun gjennom en stor prestasjon. Noe lykke kan muligens kjøpes, men denne er ikke til salgs!

Relatert

Slik unngår du beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse er en plage som rammer mange løpere. Ingrid Kristiansen forklarer her hva som kan være symptomer, hva som er lurt å gjøre dersom du får beinhinnebetennelse og hvordan du selv kan forebygge beinhinnebetennelse.

Tren ute selv om temperaturen faller

Under all utendørsaktivitet er det viktig at vi kler oss etter forholdene. Særlig viktig er dette i kulda for å forhindre store varmetap, som kan føre til lavere prestasjonsevne. Og det ønsker vi jo alle å unngå!

Testene som viser om treningen gir resultater

Er du nysgjerrig på hvordan det står til med formen? Enten du akkurat har startet å trene, er mosjonist eller eliteutøver kan du prøve disse testene for å kartlegge helsen din.