tine.no
Gutter har det moro på ski
Foto: iStock

Lynkurs i skiteknikk

Ønsker du bedre teknikk og balanse på ski? Her gir personlig trener og tidligere aktiv langrennsløper, Eivind Haakenstad Godli deg nyttige tips slik at du bedre kan beherske klassisk stil, og få mer ut av neste skitur.

I klassisk teknikk kan vi hovedsakelig skille mellom tre forskjellige delteknikker. Vi har diagonalgang som vi bruker i bratte motbakker. Dobbelttak med fraspark brukes i litt slakere motbakker, mens vi bruker staking i lett terreng og stor fart.

Delteknikkene i klassisk stil har mange grunnprinsipper som går igjen:

 • God balanse, gli uanstrengt på én og én ski.
 • Full tyngde på frasparkfoten.
 • Utnytte kroppstyngden til å skape trykk mot snøen i stavtak og fraskyv.
 • Hoften frem.
 • Bøy i ankelen, trykk på forfoten.
 • God timing, tidlig kraftinnsats i stavtak og fraspark.
 • God rytme og flyt.
 • Spenne av i svingfasene, bare bruke krefter på fremdrift. Avspent armpendel.
 • Bøy i albuen. Lav skulder, albuen frem og hendene opp.
 • Tyngdepunktet på forfoten.
Fraspark på ski i sola

Diagonalgang

Diagonalgang er teknikken vi bruker i motbakker. Med denne teknikken jobber motsatt arm og ben diagonalt, akkurat som når du går eller løper. Grunnposisjonen er parallell legg og overkropp, hoften frem. Her er det viktig å stå på én og én ski, med full tyngde på frasparkbenet. Trykk på forfoten, en liten svikt i kneet rett før frasparket vil øke trykket ned mot snøen.

Etterstreb et tidlig og kontant fraspark rett ned i underlaget. Benpendelen bør utføres med full strekk i hofte, kne og ankelledd etter frasparket er fullført. Skien bør ikke settes i bakken før svingfoten har passert frasparkfoten.

Armpendelen skal være avspent, lave skuldre. Albuen frem, hånden opp i høyde med ansiktet. Spenn magemusklene for å øke kraften i stavtaket. Avslutt stavtaket med hånden ved siden av hofta.

Mann viser dobbelttak med fraskpark på ski

Dobbelttak med fraspark

Dobbelttak med fraspark brukes i overgangene mellom staking og diagonal. Veldig effektiv teknikk for å få med seg fart inn i tyngre terreng og over bakketopper. Teknikken gjennomføres ved at man sparker fra samtidig med at begge armene føres aktivt frem for et stavtak.

Grunnposisjon og benarbeidet i dobbelttak er likt som i diagonalgang; full tyngde på frasparkfoten, med trykk på tåballen og vinkel i ankelen. Det er viktig at kroppstyngden kommer over stavene i stavtaket. Avspent armpendel, hendene føres frem i høyde med panna. Stå i mot med magen gjennom stavtaket. Avslutt stavtaket ved hofta eller litt bak.

Staking

Staketeknikken brukes hovedsakelig i flatt terreng der farten er høy. I moderne langrenn brukes staking stadig mer i motbakker, og noen velger å stake hele konkurranser uten festesmøring. Det viktigste i staking er å bruke kroppsvekten til å skape trykk på stavene.

Stå i balanse med føttene ved siden av hverandre, og trykk på tåballen. Lav og avspent armpendel, albuene skal godt frem og hendene opp. Hofta skal godt frem, stavisettet langt frem med nær vertikale staver. Stavisettet er stakingens måte å gire på.

Lavere fart gir stavisett nærmere kroppen, og høyere frekvens. Stram magen og stå i mot kreftene fra stavtaket og bruk hele overkroppsmuskulaturen aktivt. Stavtaket avsluttes ved hofta eller litt bak.

Utstyret du trenger

Bruk helt vanlige klassiske ski og sko. La din lokale sportsbutikk plukke ut et skipar som er målt og tilpasset din høyde og kroppsvekt. Dette er meget viktig for skiopplevelsen. Med dårlig tilpassede ski vil du slite med både gli og feste på skiene. Stavene bør være cirka 30 centimenter lavere enn deg selv.

Sekvenser uten staver

Ha disse grunnprinsippene i bakhodet neste gang du er ute i skiløypa. Legg gjerne inn sekvenser hvor du går uten staver! Dette vil hjelpe deg til å trene opp balansen og tyngdeoverføringen.

lanngrennski i skisporet

TRENINGSTIPS

For at treningen skal ha effekt på maksimalstyrken, er 10 repetisjoner pr serie et godt utgangspunkt. Etter hvert i styrketreningsperioden bør man også øke motstanden ytterligere og redusere antall repetisjoner til 5 - 6.

TIPS TIL ENKEL PERIODISERING AV STYRKETRENING:

 • Uke 1-4: 12-10 reps x 3 serier pr øvelse
 • Uke 5-8: 8 reps x 3-4 serier pr øvelse
 • Uke 9-12: 6 reps x 4 serier pr øvelse

ØVELSER

Kojedal har mange gode råd når det gjelder styrketrening som forberedelser til ski, og har satt sammen noen forslag til gode øvelser for langrennsløpere:

Topp formen med Olympiatoppens formtoppingsplan

Olympiatoppens formtoppingsplan sørger for økt prestasjonsevne når det virkelig gjelder.

Treningstips for langrennsløpere

Øystein Kojedal, ekspert innen styrketrening og langrenn, har mange gode treningstips og styrkeøvelser til langrennsløpere som har planer om å gå Birken eller tilsvarende lange renn.