tine.no
På langrenn i solskinn

Slik pakker du sekken til Birken

Sekken er en viktig del av Birkebeinerrennet - det er faktisk påbudt for alle deltagerne! Så om du synes det er håpløst eller ei, spiller det ingen rolle, for sekk må du ha. Men hva skal du fylle de 3,5 kiloene med?

Påbudt innhold i sekken

Noe av innholdet i sekken er påbudt. Dette gjelder:

  • Vindtett jakke og bukse (med lange ermer/ben)
  • Tørt undertøy eller ekstra isolerende lag. Dette er uansett deilig å ta på seg når du kommer i mål.
  • Votter
  • Lue
  • Balaklava/buff/headover

Husk at kroppen er utkjørt etter en fem-mil i kulda, og vi er dermed lett mottakelige for sykdom. Derfor er det viktig å skifte raskt etter rennet, og ikke tenke at ”du skal straks dusje”. Det tar litt tid før du er nede i dusjen i Håkonshall.

Etter at du har pakket dette, er det ganske mye plass igjen. Hva skal du fylle dette med? Vi har noen forslag.

Annet nyttig innhold i sekken

Ekstra trinse: I arrangementer med fellesstart så kan du være uheldig og oppleve at noen trår av trinsa på staven din. Mister du denne, så er rennet ødelagt. Har du med deg en ekstra trinse, derimot, så går det ganske for å bytte den og komme igang igjen. 

Lighter: Dersom du har trinser som krever smelte-lim, er lighteren gull verdt. Da kan du varme opp det limet som allerede er der, og sette på ny trinse.

Klisterskrape: Til å skrape vekk smøring om du er så uheldig og går på en real smørebom.

Smøring: Du bør ha med diverse smøring, alt ettersom hva slags vær som er meldt. Særlig for de litt bakover i puljene (som er helt avhengige av feste) kan det være lurt å ha klisterspray.

Strips: Plaststrips trenger du mest sannsynlig ikke, men skulle du være så uheldig og at noe på sekken ryker, har du mulighet til å fikse det. Ryker reimen på staven for eksempel, kan du fikse dette med strips.

Hvilken sekk skal du velge?

Å finne en sekk som sitter godt, er veldig viktig når du skal gå fem mil. Du bør ha en sekk som du ikke engang merker at du har på ryggen! Det er flere ting du bør tenke på når du velger sekk:

  • Riktig lengde for din rygg. Ikke for kort - og absolutt ikke for lang.
  • Bredden på skulderremmene skal passe deg. Går du med sekk hvor remmene er for brede for deg, så vil de være i veien og gnage når du staker.
  • Det kan være lurt å ha en sekk som har hoftereimer med lommer, eller en sekk som har skulderreimer med lommer. I disse kan du for eksempel legge gel.
  • Ikke minst må sekken sitte godt når du beveger deg! Det betyr at du faktisk burde teste sekken med innhold før du står på startstreken på Rena.

Størrelsen på sekken kommer an på hva målet med rennet er. Noen velger å ha med mer tøy og mat fordi de skal være lengre ute. Da kan det være greit å ha en sekk på 16 - 20 liter. For de som skal fortest mulig over fjellet og bare har sekk på fordi de må, er det minst mulig som gjelder. Gjerne rundt 10 liter.

Her kan du se et utvalg av sekker du finner hos Milslukern.

Relatert

Slik går du riktig teknisk på rulleski

Vi gir deg gode tips til hvordan du skal gå riktig teknisk på rulleski. Filmene under viser deg med enkle forklaringer hvordan du skal beherske diagonalgang, staking med fraspark og staking. Tipsene er utarbeidet i samarbeid med Toppidrettsenteret.

Slik forbereder du deg til Birken og andre langvarige konkurranser

Her er noen tips til hva du bør spise og drikke før en langvarig konkurranse, som birken.