tine.no
Kosttilskudd

Trenger vi kosttilskudd?

Når vintermørket gjør sin inntreden kan det være vanskeligere å komme seg ut på trening i kulden. Man kan få en følelse av at det trengs ekstra påfyll, for eksempel tilskudd av vitaminer eller mineraler. Men har vi egentlig behov for det?

Studier viser at de fleste får i seg nok næringsstoffer, og at folk flest ikke har behov for å ta kosttilskudd. Dette gjelder også for oss som trener, siden vi gjerne spiser mer mat og dermed får i oss mer av alle de viktige næringsstoffene. I følge Olympiatoppen forekommer mangeltilstander relativt sjelden blant idrettsutøvere. De som er mest utsatt for mangler er de som har et ensidig kosthold, for eksempel på grunn av matvareintoleranse eller at de følger en diett, som fks. et vegetarkosthold.


 

Frukt og grønt

Heller mat enn piller

  • Vi vet lite om hvilke spesifikke mengder av de ulike næringsstoffene som er mest gunstige for oss
  • Vitaminer og mineralstoffer fungerer i et samspill, ikke hver for seg
  • Høye doser av enkelte stoffer kan ha ugunstig effekt, ved for eksempel å påvirke opptaket av andre viktige stoffer
  • Det finnes sunne stoffer i maten som ikke lar seg konsentrere i pilleform, for eksempel fytokjemikalier

"Det er alltid en fare for at kosttilskudd inneholder komponenter som kan medføre en positiv dopingtest selv om dette ikke fremgår av varedeklarasjonen" -Toppidrettssenteret

Tilskudd som anbefales

Vitamin D: Mange nordmenn har lav vitamin D-status, blant annet fordi vi utsettes for lite sol i vinterhalvåret. Tran er en god kilde til vitamin D.

Jern: Personer som trener mye, spesielt kvinner, er utsatt for å få jernmangel. Om kostholdet ikke er tilstrekkelig, kan man ha behov for jerntilskudd. Man bør imidlertid snakke med lege eller annet helsepersonell før man begynner med jerntilskudd. For mye jern kan være en belastning for kroppen og gir ikke økt overskudd

Folat: Kvinner som planlegger å bli gravide anbefales å ta et tilskudd av 0,4 milligram folat hver dag fra en måned før forventet befruktning, og i graviditetens første to til tre måneder.

Relatert

Faktaark om idrettsernæring

Lurer du på hva du skal drikke før, under og etter trening eller hvordan du kan få i deg nok proteiner? I samarbeid med TINE har ernæringsavdelingen på Toppidrettssenteret utviklet faktaark som gir svar på det mange lurer på når det gjelder kosthold i forhold til idrett og prestasjon.

Usikker på forskjellen mellom laktosefri og laktoseredusert?

Mange opplever ubehag etter å ha drukket melk eller spist meieriprodukter fordi de ikke tåler laktose. Laktoseintoleranse betyr at kroppen har en nedsatt evne til å bryte ned laktose, melkesukkeret, noe som kan skape ubehag i form av oppblåsthet, diaré og mageknip. Et alternativ er da å bruke laktosereduserte produkter, som tåles godt av de aller fleste.

Mat og drikke til Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet tråkkes snart i gang. Dagene i forkant kan få stor betydning for dine resultater. Her får du gode tips til hva du bør spise og drikke de siste dagene, rittdagen og underveis i løypa.