tine.no
En samling av ulike YT Treningsbarer

Testvinner: YT® Restitusjonsbarer

To av restitusjonsbarene fra YT® fikk begge terningkast 5 og ble vinnere av en test utført av klikk.no.

YT Restitusjonsbar med sjokolade og banansmak og YT Restitusjonsbar med sjokolade og peanøttsmak fikk begge terningkast 5 og ble med det testvinnere. Følgende begrunnelse ble gitt:

Bra med både protein og karbohydrater i forhold til restitusjon av både glykogenlagre og muskler. Proteinet kommer fra melk, deriblant myse. En av de få uten palmeolje.

Om testen av treningsbarer

Treningsbarene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen per enhet/bar. Det ble gitt flest poeng for mye karbohydrater, mye protein og lite mettet fett. Proteininnhold langt over anbefalt mengde fikk trekk i denne sammenhengen. Palmeolje ga også trekk i poeng. Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, og ikke smak. Produktene i testen er et utvalg av det som var tilgjengelig i dagligvarebutikker og treningssentre i juli 2016 (YT Restitusjonsbar karamell var ikke inkludert i testen). Les mer om testen utført av klikk.no her.

Påfyll etter trening er viktig for optimal restitusjon

For å legge til rette for en optimal restitusjon etter treningsøkten, er det det viktig at kroppen raskt får tilført næringsstoffer og væske. Trening fører til tapping av glykogenlagrene (karbohydrat) i muskulaturen, økt proteinomsetning, tap av væske og salter og forbrenning av fettvev. I løpet av den første timen etter aktivitet er kroppen ekstra mottakelig for næring for å restituere raskest mulig. 

Proteiner og karbohydrater

Under både styrketrening og harde utholdenhetsøkter brytes kroppsprotein ned, og det er derfor viktig at protein inkluderes i restitusjonsinntaket. Proteiner bidrar til muskelvekst og til reparasjon av skadet muskelvev. Olympiatoppen anbefaler 10 – 20 gram protein som restitusjon etter trening. De anbefaler også at du får i deg 30 – 50 g karbohydrater. Dette gjelder hvis du ikke har tømt glykogenlagrene helt, og når du ikke har flere økter på en dag.

YTs proteinrike restitusjonsbar passer godt som et påfyll etter trening og konkurranser. Den egner seg godt som et restitusjonsmåltid i kombinasjon med væskepåfyll etter trening. Sammen med trening og et sunt kosthold bidrar proteiner til å bygge og bevare musklene.

Eksempler på restitusjonsmat/drikke

  • Hjemmelagede fruktsmoothies med yoghurtSjokolademelk
  • Restitusjonsdrikker
  • Brødskiver med ost/skinke/makrell/egg
  • Fruktsalat med yoghurt
  • Myslibarer/energibarer/restitusjonsbarer

Relatert

Overtrening – Hvor går grensen?

I treningssentermiljøer hører du ofte uttrykk som «Go hard or go home» og «One last rep». Det er blitt en norm, og en slags forventing at du skal presse deg så hardt som overhodet mulig for å få de resultatene du ønsker deg.

Enkle tips for økt søvnkvalitet!

God søvn er viktig for flere aspekter ved livene våre. Visste du for eksempel at god søvnkvalitet kan bidra til bedre restitusjon etter trening?

Bli kvitt hopperkne

Hopperkne er en tilstand som ofte oppstår i forbindelse med aktiviteter som innebærer mye hopp og belastning på knær – for eksempel basket, håndball, volleyball. Hvorfor får du det? Og hvordan blir du kvitt det?