Ernæring – Ironmans fjerde gren

Kalenderen viser siste dager før Ironman Haugesund, og kun de siste forberedelsene gjenstår. Har en ikke planlagt, eller i verste fall ikke testet ut maten og drikken en skal benytte under konkurransen nå – da spiller man et sjansespill!

Uavhengig av produkter en velger å benytte er det viktig å ha testet de ut under trening eller konkurranse i forkant. Magen og fordøyelsessystemet kan ha en tendens til å leve sitt eget liv under en så tøff påkjenning som en Ironman, og for å sitere Johan Kaggestad; «Du blir god på det du trener på». Derfor kan dager hvor det står langkjøring sykkel på treningsplanen være perfekte for testing av produktene man ønsker å benytte under en konkurranse. Er man ekstra smart kobler man også på seg joggeskoene og legger ut på noen overgangskilometer – for det er gjerne under løpingen man kjenner om man tåler det man har puttet i seg.

Anbefalt inntak av karbohydrater i en Ironman konkurranse er ca. 80 gram pr. time, noe som tilsvarer en YT® Energibar og to 0,5 l YT® Sportsdrikk, eller to barer og en flaske sportsdrikk. I Haugesund kommer jeg til å kjøre den første modellen med en liter drikke og en bar pr. time, enkelt og greit av den grunn at temperaturen er meldt opp mot 20 grader, og da blir det viktig å erstatte væsketapet underveis.

Inntaket starter straks jeg er oppe av vannet, først drikke, deretter starter jeg med barer når jeg er kommet inn i sykkelrytmen. For å slippe å spise alt på én gang deler jeg barene i to, og spiser en halv hver halve time… «og slik går no dagan»; gjenta og gjenta til det kjedsommelige.

Mye av nøkkelen for en vellykket Ironman konkurranse ligger altså i hva man putter i seg underveis. Med en god plan og strukturert gjennomføring, er sjansen for at problemer oppstår underveis vesentlig redusert – la oss bare håpe det også er tilfellet for meg søndag.

/ Per Arne Kolseth