Med sikte mot formtoppen

Det nærmer seg første forsøk på kvalifisering til VM på Hawaii; Ironman Haugesund 1. juli.

Den fysiske treningen er mer eller mindre unnagjort, nå handler det bare å prikke inn formtoppen, og forberede seg best mulig mentalt. Treningen har stort sett gått som planlagt gjennom hele vinteren, bare avbrutt av en sykdomsperiode i februar. Siden mars har jeg fått hjelp til treningsplanleggingen av Bent Rønnestad, Joar Hanssen og Sjur Øfsteng ved Høgskolen i Lillehammer – et samarbeid jeg er fornøyd med og har lært mye av. De har virkelig pushet grensene mine med mye intensiv trening, langkjøring og styrke! En typisk uke har gjerne sett slik ut:

Yt Triatlon treningstabell

Den største endringen de gjorde, var faktisk å legge inn flere hviledager, samt å kutte ut rolige korte turer; typisk 1-2 timers rolig sykling. Målsetningen var å øke kvaliteten på hver enkelt økt.

De siste 2,5 ukene mot Haugesund er målet mitt å booste formen det lille ekstra. Derfor har jeg lagt inn en to-ukers «formtoppingsbolk», hvor denne første uka er 5-6 dager med harde intervaller, og da passet det også med å legge inn deltakelse på «olympisk» i HvalerTri. Den siste uka før Haugesund blir hvile inn mot konkurransen. Dette er en metodikk de har god erfaring med ved høyskolen.

Når man blir sliten, så er det viktig å ha hodet på rett plass. Derfor bruker jeg visualisering som aktiv del av de mentale forberedelsene. Ved å tenke gjennom ulike senarioer, forventede følelser eller hva og hvor jeg skal spise og drikke, føler jeg meg bedre forberedt på å takle konkurransens forløp. Samtidig må jeg også være forberedt på avvik fra planen – for det skjer alltid. Underveis, og spesielt mot slutten av konkurransen, må man være forberedt på at det kommer til å gjøre veldig vondt, samtidig som man må prøve å få ut alt man har av krefter! Noe som funker godt for meg da, er å rose meg selv opp i skyene. Rett og slett si til meg selv hvor rå jeg er, hvor sterk jeg er eller lignende. Fokuset flyttes da litt bort fra smerten, og får jeg får erstattet negative tanker med positive.

Hva skal til for å kvalifisere seg til Hawaii?

I Haugesund er det totalt 30 «slots» (billetter) til Hawaii. Disse 30 blir fordelt på damer og herrer ut i fra antall startende for hvert kjønn. Videre blir billettene fordelt til de ulike klassene etter startende; eksempelvis er det som oftest flere startende i M30 enn i M60 – dermed får også M30 flere billetter til Hawaii. Nøyaktig antall billetter i hver klasse annonseres ikke før dagen etter konkurransen, men som regel holder det å være topp 3 i min klasse, M30. Det er veldig mange som trener veldig godt, og har samme målsetning som meg, antagelig vis må jeg ned mot en sluttid på 9 t - 9 t 15 min for å kvalifisere meg i Haugesund. Har jeg det inne? Jeg håper det - men da må jeg ha min beste dag, og alt må klaffe. 

Krysser fingrene for årets beste dag i Haugesund 1. juli og for kvalifisering til Ironman Hawaii!

// Per Arne Kolseth