TINE Setesdalsmør smaker nydelig på både brød og knekkebrød

Stor smak fra et lite sted

Et av Norges aller minste meierier lager smøret med den største smaken.

På det lille tettstedet Byglandsfjord i Aust-Agder, ligger TINE Meieriet Setesdal omgitt av vakker natur. I Setesdalsheiene har budeiene kjernet smør av syrnet fløte i uminnelige tider. Nå har et av Norges minste meierier gjenopptatt tradisjonen og lager økologisk smør på gammeldags vis.

Setesdalssmøret er kjernet på tradisjonelt vis med syrnet økologisk fløte, og den er tilsatt to prosent salt, noe som gir et spesielt smaksrikt smør, sier meierisjef Tor Kåre Helland.

Håndverk og tradisjoner

Setesdalssmør er et unikt nisjeprodukt i Norge, ikke bare på grunn av høy kvalitet, men også på grunn av den håndverksmessige framstillingsprosessen, som nærmest er uforandret fra den gang smørproduksjonen foregikk på setrer og små fjellgårder. Smøret kombinerer altså både kvalitet, historie og tradisjon på en helt spesiell måte.

– Vi får fløte fra økologisk godkjente melkeprodusenter. Denne fløten blir kraftig syrnet med en spesialkultur av melkesyrebakterier, noe som gir en kraftig smak. Kjerningen av fløten og eltingen av smøret foregår i prinsippet som i gamle dager, og dette gir produktet helt spesielle kvaliteter. Smøret får en kraftig, aromatisk og syrlig smak, en grov struktur med store vanndråper som forsterker smaksopplevelsen og mykere konsistens enn ordinært framstilt smør, sier Helland.

Salt for mer smak

I Skandinavia har det alltid vært en tradisjon for saltet smør. Setesdalssmøret er tilsatt to prosent salt, noe som sammen med økologisk syrnet fløte, bidrar til den karakteristiske smaksprofilen.

– Når man produserer etter den gamle metoden får man et åpnere smør med litt mer vann, noe som gjør at saltet samler seg i vannet og dermed gir mer smak, forklarer Helland.

På meieriet i Setesdal har det blitt produsert smør siden 1896. Snart 120 år senere er smørproduksjon fortsatt en viktig del av dalen. I dag produserer anlegget, med sine ti ansatte, nisjeprodukter som Kviteseidsmør og Ryfylkegome. Nå er altså også nyheten Setesdalssmør på produksjonslisten.

Det er fint å kunne holde gamle tradisjoner ved like og produsere ulike typer smør, sier Helland

Et anvendelig smør

Ifølge meierisjefen egner Setesdalssmør seg like godt ved store familietilstelninger der bare det beste er godt nok, som ved et hektisk frokostbord en hverdag.

– Det passer perfekt til tradisjonsmat som rakfisk, spekemat, rømmegrøt og lefse, men også til mer «moderne mat», som tapas. I tillegg er det godt på vanlige brødskiver, til matlaging og steking, sier han.

Setesdalssmøret er nå til salgs over hele landet og setter dermed nisjemeieret i Setesdal enda tydeligere på Norgeskartet.

Smøret som betalingsmiddel

Smøret er en viktig del av vår matkulturarv, og smør var et viktig betalingsmiddel for mer enn hundre år siden

Det som ikke bonden brukte selv, ble brukt som byttemiddel eller solgt på ulike torg og andre salgssteder. Senere ble det opprettet smørlag og meieri som sto for mottak og omsetning.

Etter hvert overtok meieriene også selve produksjonen av smør, og utviklet både teknologien og produksjonen slik vi kjenner den i dag.