Gutt med brunostskive

Endelig får du en brunost tilsatt jern!

Nå er jernet endelig tilbake i brunosten gjennom nyheten TINE Junior Fløtemysost – en lys og mild brunost, slik som barna helst vil ha den.

Fra jerngryter til tilsatt jern

Før i tiden ble brunost kokt i jerngryter. Dette gjorde at brunost fikk et naturlig innhold av jern fordi det ble overført gjennom kokingen. Etter hvert som brunosten ble produsert på annen og mer moderne måte, begynte man å tilsette jern i produksjonen. Fra 2001 kom det nye regler, og det var ikke lenger lov å tilsette jern i brunost annet enn i barneprodukter. Barn trenger jern. Vi kan nå endelig tilby en brunost tilsatt jern igjen! TINE Junior Fløtemysost er perfekt for små og store barn.

                                                               Junior Fløtemysost2

Hvorfor er jerntilsetning tillatt til barn?

Mye tyder på at norske barn får i seg for lite jern gjennom kostholdet. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4-åringer i Norge viser at de fleste får i seg det de trenger av vitaminer og mineraler bortsett fra vitamin D og jern (UNGKOST 3, 2016).

Så enkelt kan det være

For å dekke behovet for vitaminer og mineraler er det viktig å spise sunt og variert. Mange barn liker smaken av brunost. Junior Fløtemysost på en brødskive (20g) gir 2mg jern. Barn i barnehage og skolealder får da dekket ca. 20% av anbefalt daglig jerninntak. På en skive grovbrød eller knekkebrød blir det en god kombinasjon. Brunost er i tillegg kilde til blant annet kalsium, jod, B₁₂, folat og magnesium.

Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jern til en normal kognitiv utvikling av hjernen hos barn. Jod er viktig for hjernens kognitive funksjon, og kalsium er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt.

Ikke tilsatt sukker

Mange tror at brunosten er tilsatt sukker, men det er den faktisk ikke. TINE Junior Fløtemysost får den søte smaken fra melkesukker (laktose) som finnes naturlig i melk og meieriprodukter. Vi har alle hørt at sukker ikke er sunt, men når helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mindre sukker, så er det tilsatt sukker det siktes til. Innholdet av jern, kalsium og jod gjør Junior Fløtemysost til et godt valg blant mange andre søtpålegg.

 

 

 

 

Brunost i våre hjerter

Brunosten som ingen kunne kle

Det var en gang en brunost; den hadde en klesdrakt som var så unik at ingen fikk lov til å kle den om.

Slik lages brunost

Brunost har en sentral plass i norsk mattradisjon og er Ola Nordmanns yndlingspålegg og nasjonale stolthet. I tillegg er den nærmest enestående for Norge.

Historien om brunost

Slik så Gudbrandsdalsosten dagens lys for ca. 150 år siden

En hyllest til brunosten i The New Yorker

Forrige uke hadde det ukentlige tidsskriftet The New Yorker en hyllest til det norskeste av det norske brunosten.

Merkevarer