Blåmuggost i skiver med aprikosbiter rugbrød i bakgrunn

Normanna - en norskutviklet fast blåmuggost

Normanna er en norsk fast blåmuggost. Osten har vært produsert i Norge siden 1920 – 30 årene og på TINE Meieriet Selbu siden 1956.

TINE Normanna - norsk blåmuggost

Smaken er aromatisk og kraftig. Normanna kan ternes og er skivbar med høvel når den er kald og når den er temperert er den smørbar.

Muggost fra 600-tallet

Mange store oppdagelser har skjedd ved tilfeldigheter, så også med blåmuggost. Det fortelles om en gjetergutt som glemte matpakken sin i en fjellgrotte i Frankrike. Matpakken innholdt blant annet et stykke ost som var laget av sauemelk.

Da gutten senere fant matpakken igjen, var ostestykket dekket av mugg. Mat skulle man ikke kaste, så gutten smakte på osten og fant at smaken var både sterk og spesiell, men det smakte faktisk godt! 

Dette skjedde på 600-tallet og ble starten på produksjon av blåmuggost.

Normanna er en norskutviklet fast og kraftig blåmuggost. 

Det karakteristiske med osten, er de blågrønne årene i osten som følge av den spesifikke muggkulturen som benyttes. Når osten blir satt til modning, blir det først stukket huller i den, ca.50 hull i hver ost.

Muggkulturen får luft gjennom disse hullene, og utvikler seg videre i osten. Normanna får som resultat sitt karakteristiske utseende, og en skarp og aromatisk smak. 

Osten blir hos oss ystet av kumelk.

Normanna til pålegg og ostebord

Til pålegg kan det ofte være greit å bruke ostehøvelen på Normanna. Blå druer, reddiker og stilkselleri er godt følge til en velmoden Normanna. Som innslag på osteanretninger og til ostefest er Normanna selvskreven.

Den er også god revet og brukt som krydder i salater, salatsauser, på lammekoteletter samt i supper og sauser.